Erişilebilirlik

Irak'ta Seçim Tartışması


Irak’ta Sünni ve laik Şiileri temsil eden 35 parti kısmi seçim sonuçlarını reddetti.

Partiler bugün yaptıkları ortak açıklamada seçime hile karıştığını öne sürerek uluslararası soruşturma açılmasını istedi.

Kısmi sonuçlar, dinci Şii partilerin seçimi büyük farkla önde götürdüğünü gösteriyor.

Bu arada Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Bağdat’a beklenmedik bir ziyaret yaparak Amerikalı askerler ve Iraklı yetkililerle görüştü..Irak’ın kritik bir dönemden geçtiğini belirten Rumsfeld, Amerika’nın Irak’ı bölen değil birleştiren kişileri iktidarda görmek istediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Polonya Başbakanı Kazimierz Marcinkiewiecz de Irak’a daha önceden açıklanmayan ziyaretler yaptı.

Öte yandan Bağdat’ta bombalı saldırıda bir Amerikan askeri daha öldü.

Saddam'ın Davası Ertelendi

Saddam Hüseyin davası 24 ocak tarihine ertelendi. Ertelenme nedeni açıklanmadı.

İnsan hakları ihlalleriyle ilgili olarak yargılanan Saddam Hüseyin, bugünkü duruşmasında tanık ifadelerinin geçerli olmadığını savundu; Amerikan askerleri tarafından kendisine işkence yapıldığı iddiasını tekrarladı.

1982 yılında Duceyl kasabasında 148 Şii'nin işkenceyle öldürülmesi nedeniyle görülen davada tanık ifadelerinin dinlenmesine devam edildi.

Bugünkü duruşmada ifade veren iddia makamının ilk tanığı, 1982 yılında Duceyl kasabasında büyükannesinin işkence görmesine ve babasının idam edilmesine tanıklık ettiği sırada sekiz yaşında olduğunu söyledi.

Saddam Hüseyin ise, tanığın olaylar sırasında yaşanan olayları tam olarak hatırlayamayacak kadar küçük olduğunu belirterek ifadesinin kabul edilemeyeceğini öne sürdü.

Zaho'da Petrol Bulundu

Irak’ın kuzeyinde petrol araması yapan bir Norveç şirketi, petrol bulduğunu bildirdi.

DNO adlı şirket, Zaho yakınlarında bir aylık kazı sonrası 350 metre derinlikte petrol bulduğunu açıkladı. Bölgede ne kadar petrol bulunduğu henüz belli değil.

Iraklı Sünni Araplar, Kürt bölgesinin yabancı petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmaların, ülkenin bölünmesine hizmet ettiğini öne sürüyor. Sünniler, petrol gelirlerinin bütün bölgeler arasında eşit dağıtılmamasından kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG