Erişilebilirlik

Türkiye-ABD Ticari İlişkilerinde Yeni Strateji


Türkiye, Amerika ile ticarette strateji değişikliğine gidiyor. Daha önce New York merkezli Amerikan pazarına giren Türk ürünleri, artık beş eyaletten ülkeye yayılacak.

Türkiye, Amerika pazarına ihracatını büyütmek için yeni yılla beraber yeni bir strateji uygulamaya başlıyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca geliştirilen yeni strateji, belirlenen beş eyalette ayrı eylem planları uygulamayı öngörüyor. Amaç, uzun senelerdir ağırlıklı olarak savunma sanayii ile sınırlı kalan Türkiye-Amerika ticari ilişkilerine ivme kazandırmak.

“Amerika Stratejisi ve Pazara Giriş Projesi” adı verilen yeni strateji çerçevesinde Amerika’da beş eyalet seçildi. Bu eyaletler, New York, Florida, Illinois, Texas ve California. Bu eyaletler bulundukları bölgenin ekonomi ve ticaret merkezi olmaları ve Türk ürünlerinin pazar şansının yüksek olması nedeniyle seçildiler.

Yapılan çalışma ve değerlendirmelerle, bu beş eyalette tüketim tercihleri açısından Türk ürünlerinin rekabet şansının yüksek olduğu sonucuna varıldı. Hedef ürün grupları da gıda, kimyasal ürünler, tekstil ve hazır giyim, deri mamüllleri, işlenmiş mermer, mücevherat, demir-dışı metaller, elektrik-elektronik, makine, otomotiv yan sanayii ve mobilya olarak belirlendi.

Beş eyalette işbirliği yapılacak örgütler belirlenip, Türk işadamlarının Amerika’lı muhataplarıyla teması için zemin hazırlanacak. Hem Amerika’daki ticaret temsilcilikleri güçlendirilecek, hem de önemli merkezlere yeni temsilciler gönderilecek. Ayrıca Türk ürünlerinin tanıtımı için kampanyalar, moda ve markaya dönük etkinlikler yapılacak.

2004 yılı sonu itibariyle, Türkiye’nin Amerika’daki toplam ithalat payı yanlızca 0.5. Türkiye bu payla Amerika’nın ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 40’ıncı sırada yer alıyor. Türkiye yeni ticaret stratejisiyle, Amerika’nın ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında üst sıralara çıkmayı hedefliyor.
XS
SM
MD
LG