Erişilebilirlik

Evrim Tartışmasında Darwin'ciler Kazandı


Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde bir mahkeme, okullarda Darwin’in evrim teorisi yerine "Akıllı Tasarım" adı altında yaradılış efsanesi öğretilmesini reddetti.

Son yıllarda Amerika’da bazı dinci gruplar okullarda evrim teorisinin öğretilmesini önlemeye çalışıyor. Bu gruplara göre ünlü İngiliz bilimci Darwin’in evrim teorisi, "sadece bir teori." Dolayısıyla diğer teorilerin de öğretilmesi gerekiyor ki bunlardan biri evrenin meleklerle birlikte 7 günde yaratıldığı.

Pennsylvania’nın Dover ilçesinde yerel yönetim, bu yıl başında, ortaokul ve lise öğretmenlerine çocuklara dinî teoriyi de öğretme zorunluluğu getirmişti. “Akıllı Tasarım” adı verilen bu teoriye göre, evrenin yapısı o kadar karışık ki arkasında muhakkak bir yaratan olması gerekiyor. “Akıllı Tasarım”ı savunanlar, yaratan için Tanrı kelimesini kullanmamaya aşırı özen gösteriyor.

Bazı aileler, teori kisvesi altında çocuklara din dersi verildiği gerekçesiyle ilçeyi mahkeme verdi. Aylarca süren duruşmadan sonra davaya bakan yargıç ilçe yönetiminin laikliği ihlal ettiğine, din ile devlet işlerini birbirine karıştırdığına karar verdi.

Yargıç, yerel yöneticilerin yalan söylediğini, gerçek amaçlarının dini görüşlerinin zorla çocuklara kabul ettirmek olduğunu söyledi.

Barry Lynn, Amerika’da laikliği savunan bir örgütün başkanı. Duruşmayı yakından izleyen Lynn, karardan sonra yaptığı açıklamada, “Akıllı Tasarım”ı savunanların gerçek amacının devlet okullarını din okullarına çevirmek olduğunu söyledi.

Örgüt başkanına göre, dinciler, bilimsel teori kisvesi altında çocuklara dini inançlarını aşılamaya çalışıyor.

Dinci gruplar ise evrenin 7 günde oluştuğu inancının bilimsel teori olduğunda ısrar ediyor. Dincileri temsil eden Casey Luskin adlı bir sözcü, yargıcın “Akıllı Tasarım”ı “Yaradılış Teorisi”yle karıştırdığını öne sürdü.

Sözcüye göre, yargıcın kararı hem öğrenciler hem de tüm eğitim sistemi için büyük bir kayıp.

Amerika’da Hrıstiyanlar çoğunlukta olmakla birlikte başka din ve mezheplerden on milyonlarca insan var. Dolayısıyla devlet okullarında din dersi verilmesi bir grubu rahatsız etmese diğer grubu edebiliyor.

Hrıstiyan dinci gruplar, aynı şeyi “Yaradılış Teorisi” adı altında 80’li yıllarda yapmaya çalışmış ancak o zaman da Anayasa Mahkemesi bunun okullarda din dersi vermek anlamına geldiği gerekçesiyle girişimi önlemişti.

Amerika’da geçen ay ara seçimler ve bazı eyaletlerde yerel seçimler yapıldı. Davaya konu olan Dover kentinde, dini öğretileri bilimsel teori adı altında okul müfredatına sokarak kentin tüm ülkede alay konusu olmasına yol açan 8 yetkili tekrar seçilemedi.

XS
SM
MD
LG