Erişilebilirlik

DTÖ Zirvesinde Uzlaşma Sağlandı


Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 149 ülke, Hong Kong’taki zirvede serbest ticareti artırma ve tarım teşviklerini aşamalı olarak kaldırma konusunda anlaştı.

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy, altı gün süren toplantılarda sağlanan anlaşmanın gelecek yılki zirvenin önemini artırdığını kaydetti.

Anlaşma çerçevesinde zengin ülkeler tarım teşvik kredilerini 2013 yılına kadar kaldıracak. Pamuk ihracatı için verilen sübvansiyon ise 2006 yılında kalkacak.

Bazı çevreler beklentileri karşılamadığı ve bir dizi soruna çözüm getirmediği gerekçesiyle varılan anlaşmadan memnun değil.

Bu arada Dünya Ticaret Örgütü zirvesinin son gününde, binlerce küreselleşme karşıtı protestocu bir kez daha gösteri yaptı.

Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, zirvenin yapıldığı merkezin önünde noktalandı. Polisle göstericiler arasında büyük bir çatışma çıkmadı.

Cumartesi günkü gösteride, polisle protestocular arasında çıkan çatışmalarda, 39’u polis olmak üzere 100 kişi yaralandı.

Göstericiler Serbest Bırakılıyor

Hong Kong polisi, Dünya Ticaret Örgütü zirvesi sırasında şiddet eylemleri düzenlemekten gözaltına aldığı bini aşkın kişiden 944’ünü serbest bıraktı.

Eylemciler arasında dünyanın farklı ülkelerinden gelen küreselleşme karşıtlarıyla, pirinç pazarının yabancılara açılmasına karşı çıkan Güney Koreli çiftçiler de vardı.

Küreselleşme karşıtları Cumartesi günü yürüyüş ve gösterilerinin ardından polisle çatışmaya girmiş, Dünya Ticaret Örgütü toplantısının düzenlendiği ve çok sayıda ülkenin bakanlarının katıldığı konferans merkezine girmeye çalışmıştı. Hafta sonu yaşanan eylemler nedeniyle yaralananlardan üç gösterici ve bir güvenlik görevlisi halen hastanede bulunuyor.

Hong Kong polisi, 14 kişiyi şiddet eylemleri düzenlemek suçlamasıyla yargıya sevk etti. Sanıklardan 11'i Güney Koreli, diğerleri ise Çinli, Japon ve Tayvanlı.

''Yasadışı gösteri'' düzenlemekle suçlanan sanıklar, eğer suçlu bulunurlarsa, 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Hong Kong'da bulunan Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lee Kyu-hyung, eylemcilerin gösterileri ve yarattıkları rahatsızlık nedeniyle özür diledi.

XS
SM
MD
LG