Erişilebilirlik

Bush: Irak'ta Savaşı Kazanıyoruz


Başkan Bush dün akşam Amerikan halkına televizyondan hitap ederek Irak’ta zafere ulaşma stratejisi hakkında bilgi verdi. Başkan Irak’taki son seçimle Ortadoğu’da yeni bir anayasal demokrasinin doğmakta olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan halka hitap eden Başkan Bush, Irak’ta kaydedilen ilerlemeleri anlatırken başlanan işin henüz tamamlanmadığını söyledi ve Amerikalıları sabırlı olmaya çağırdı. Bush, Irak’ta geçen haftaki seçimin şiddetin sona erdiği anlamına gelmediğini, fakat yeni bir dönemin de başlangıcı olduğunu bildirdi.

Dünyanın çok önemli bir bölgesinde yapılan bu oylamanın Amerika’nın teröre karşı savaşta güçlenen bir müttefike sahip olması anlamına geldiğini söyledi. Amerikalıların bu savaşın maliyeti ve nereye doğru gittiği konusunda soruları olduğunu kaydeden Başkan, bu soruları açıklığa kavuşturmaya çalıştı.

Irak operasyonunun tahmin edilenden daha zor olduğunu anlatan Bush, imarın ve Irak güvenlik kuvvetlerini eğitim çalışmalarının ağır başladığını ve şiddetin devam ettiğini kabul etti. Ancak Bush buna bakarak yılmamak gerektiğini vurguladı:

“Bazıları bu güçlükler karşısında Irak savaşının bir tek kuruş daha harcamaya ve vakit kaybetmeye değmez olduğu hükmüne vardı. Ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Iraktaki komutanlarımız buna inanmıyor. İşin ağır bölümünü üstlenen ve fedakarlığı yapan Irak’taki askerlerimiz Amerika’nın kaybetmekte olduğuna inanmıyor. Ve hatta teröristler buna inanmıyor. İstihbaratımız da gösteriyor ki, teröristler çemberin daraldığını hissediyor ve Irak’ta demokrasinin kurulmasından kaygı duyuyor.”

Amerika’nın koalisyon ortaklarının ve Iraklı liderlerin aynı amaç için çaba gösterdiğini belirten Başkan, bu amacın kendini savunabilir, teröristlere bir daha yataklık etmeyecek ve Ortadoğu’da özgürlüğün modeli bir Irak’ın yaratılması olduğunu kaydetti. Bush bu hedefe ulaşma stratejisi hakkında bilgi verdi.

Güvenlik, demokrasi ve imardan oluşan üç aşamalı bir strateji uyguladığını belirten Başkan bu stratejinin ilerlediğini ve gerektiğinde değişebileceğini bildirdi. Başkan Bush Irak’ta kaydedilen ilerlemeleri anlatırken savaşın kazanılmakta olduğunu vurguladı:

“Gördüğümüz her tahribattan daha çok yeniden imar ve umut var. Kaybedilen her yaşama karşı pek çok hayat kazanılıyor. Irak’a özgürlüğün gelmesini önlemeye çalışan her teröriste karşılık, bunları yenilgiye uğratmaya çalışan çok daha fazla sayıda Amerikan askeri ve Iraklı var. Biz bu savaşı kazanabilir miyiz değil, biz bu savaşı kazanıyoruz.”

Bush hedefe ulaşmadan Irak’tan çekilmenin Amerika’nın güvenilir olmadığı mesajını vereceğini söyledi. Amerikalılardan sabır isteyen Başkan Kongre’nin de önümüzdeki yıl ordunun ihtiyacı olan fonları karşılaması gerektiğini bildirdi. Başkan Irak’taki askerlerin sayısı hakkındaki kararı ise, ülkedeki durumu değerlendirerek vereceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG