Erişilebilirlik

İsrail: İran Nükleer Silah Üretmek Üzere


İsrail ordusu İran’ın nükleer silah üretmek üzere olduğunu öne sürdü.

İsrail Genel Kurmay Başkanı Dan Halutz parlamentoda yaptığı konuşmada, İran’ın Mart ayına kadar uranyum zenginleştirebileceğini ve bundan üç yıl sonra da silah üretebilir duruma gelebileceğini söyledi.

Bu kaygılar İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejat’ın “İsrail’in haritadan silinmesi gerekir” şeklindeki sözlerini izledi. İran lideri ayrıca İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını kuşkuyla karşıladığını söylemiş ve İsrail’in Avrupa’ya taşınmasını önermişti.

İsrail Ordusu İran’ın hızla nükleer silah üretimine doğru ilerlediğini iddia ediyor ve durdurmak için İran’a askeri harekat gerekebileceğini belirtiyor.

General Dan Halutz bu görüşünü parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komitesi’nin kapalı toplantısında dile getirdi.

İsrail, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın Ekim ayında İsrail’i hedef alan konuşmasından buyana İran’ın nükleer programından büyük kaygı duyuyor.

İsrail’li siyasi gözlemci Efraim İnbar, İran’daki radikal rejimin Ortadoğu’daki stratejik dengeyi değiştirmekte olduğunu söyledi:

" İran’ın elinde İsrail’i vurabilecek uzun menzilli füzeler var. İranlılar bu füzelerin menzillerini de genişletmeye çalışıyor. Bu füzelere nükleer başlık takılabilir. Bu da, bölge için ciddi bir tehlikedir."

İsrail, Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek üzere harekete geçmesini istiyor. İnbar, diplomasinin başarısız kalması halinde Amerika ile İsrail’in İran’daki nükleer tesislere karşı ortak harekat düzenlemeyi düşünmeleri gerektiğini savunuyor ve şöyle konuşuyor:

"Sürekli bir hava harekatı ve ara sıra da özel kuvvetler kullanma suretiyle, İran’ın nükleer programı durdurulabilir."

İsrail hava kuvvetleri Irak’ın nükleer reaktörünü 1981 yılında imha etmişti. İsrail, İran’la mücadele işini Amerika’nın yapmasını tercih ediyor. Ancak Amerika’nın şu anda Irak’ta meşgul olması nedeniyle, İsrailli yetkililer tek başlarına girişecekleri bir askeri seçeneği gözardı etmiyor. İsrail’li yetkililer İran’ın atom bombası edinmesine izin veremeyeceklerini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG