Erişilebilirlik

AB Genel İşler Konseyi'nde Türkiye Görüşüldü


Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi Brüksel'de toplandı. Toplantının gündeminde Türkiye, Kıbrıs, birlik bütçesi ve Ortadoğu konuları yer alıyor.

Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye açısından yol haritası niteliğinde olan Katılım Ortaklığı Belgesi’ni (KOB) tartışmaksızın onayladı. AB dışişleri bakanları sonuç bildirisinde Türkiye’ye iki paragraf ayırdı.

AB Komisyonu tarafından 9 Kasım’da açıklanan KOB’un ardından Ankara’dan Ulusal Program’a gerek olmadığı yönünde yapılan açıklamalara Brüksel, “KOB’a yanıt vermek ve belgede belirtilen öncelikleri uygulamak bağlamında protokolü güncelleştirin” çağrısıyla karşılık verdi.

Bildiride KOB’un uygulanmasının, müzakerelerde ilerleme sağlanması açısından etki yaratacağı belirtildi. Türkiye’nin AB belgelerinde belirtilen eksikleri giderme yönünde ilerleme sağlamasını isteyen sonuç bildirisinde KOB’da dile getirilen önceliklerin yerine getirilmesine verilen özel önemin altı çizildi.

Bu noktada dikkat çekilen iki unsuru ise siyasi reformlar ve Türkiye’nin “AB’ye ve üyelerine yönelik” yükümlülüklerini yerine getirmesi oluşturdu. Sonuç bildirisinde AB’nin Türkiye tarafından açıklanan Kıbrıs deklarasyonuna cevap olarak yaptığı karşı deklarasyona da atıf yapıldı.

AB bakanları karşı deklarasyonda işaret edilen unsurlara ilişkin değerlendirmenin 2006’da yapılacağını hatırlattı. Bakanlar Makedonya’ya aday ülke statüsü verilmesi konusunu da ele aldılar ancak Fransa, bu statünün verilmesi yönündeki kararı bloke etti.

Paris, konunun daha geniş bir biçimde tartışılmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, asıl sorunun yeni bir genişleme girişiminde bulunulup bulunulmaması olduğunu belirterek, kurumsal ve mali şartlar üzerinde anlaşma sağlanamadığı bir dönemde bu statünün verilmesinin “doğru bir zamanlama” olmayacağını söyledi.

Avusturya’nın da bu aşamada Makedonya’ya bu statünün verilmesine çok sıcak bakmadığı biliniyor. Bu arada AB Komisyonu da 2006’da Irak ile ticari işbirliği anlaşması yapılması önerisini AB Konseyi’nin onayına sunduğunu açıkladı.

Komisyon, yakın gelecekte Bağdat’ta daimi temsilcilik açacağını da duyurdu. AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, bu adımın AB’nin Irak’taki varlığını giderek artırma iradesini yansıtması açısından güçlü bir sinyal olduğunu söyledi.

AB’nin en önemli başağrısı haline gelen 2007-2013 bütçesi konusunda ise bakanlar arasında uzlaşma sağlanamadı. Gözler şimdi Perşembe günü başlayacak olan AB Zirvesi’ne çevrildi.

XS
SM
MD
LG