Erişilebilirlik

Irak'ta İşkence Skandalı Devam Ediyor


Iraklı yetkililer İçişleri Bakanlığı denetimindeki bir cezaevinde işkence gören ve kötü muameleye maruz kalan yeni tutuklular olduğunu ortaya çıkardı.

Amerikalı ve Iraklı yetkililerin basın mensuplarına verdiği bilgiye göre, en az 13 tutuklunun ciddi biçimde işkence gördüğü belirlendi. Bu tutukluların halen tedavi altında olduğu kaydedildi.

İşkence vakaları, Bağdat’ta 600’ü aşkın tutuklunun bulunduğu bir cezaevinde Perşembe günü yapılan inceleme sırasında ortaya çıkarıldı.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer, daha önce de Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yönetilen bir başka cezaevinde işkence olaylarına rastlandığını doğrulamıştı.

Geçen ay Amerikan askerleri Bağdat’ta Irak İçişleri Bakanlığı’na bağlı gizli bir cezaevini açığa çıkarmış ve burada Şii gardiyanların Sünni tutuklulara işkence yaptığı belirlenmişti.

Bu olayın ardından Irak hükümetinin denetimindeki merkezlerde tutuklulara işkence yapıldığı yönündeki kaygılar daha da artmıştı.

Amerikan Büyükelçisi Zalmay Halilzad, kamuoyu önünde yaptığı bir açıklamada bütün tutukluların insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulamış ve Irak hükümetini sert bir dille kınamıştı.

XS
SM
MD
LG