Erişilebilirlik

Bush: 'Yaklaşık 30,000 Iraklı Öldü'


Başkan Bush, Irak'ta savaşın başındanberi 30,000 Iraklının öldüğünü tahmin ettiğini açıkladı. Bush bu sayıya, öldürülen direnişçilerin de dahil olduğunu söyledi. Amerika Savunma Bakanlığı, Irak'ta Amerikalı askerlerin dışındaki ölü sayısını bildirmek konusunda isteksizdi.

Bush, bugün, Irak’taki gelişmeleri konu alan bir konuşma yaptı. Irak'ta izlediği politikayı savunmak amacıyla son haftalarda üçüncü kez konuşan Başkan, Irak’ta demokrasi yolunda kat edilen mesafeyi övdü ve 2005 yılının Ortadoğu’da bir dönüm noktası olarak hatırlanacağını söyledi.

Philadelphia'da, World Affairs Council adlı düşünce kuruluşunda konuşan Bush, Amerika ve müttefikleri bölgede bulunduğu sürece, Irak'ta iç savaş tehlikesinin olmadığını öne sürdü. Başkan Bush, teröristlerin koalisyon güçlerini Irak’tan çıkararak ülkenin kontrolünü ele geçirmek istediklerini; bu amaçlarına ulaştıkları takdirde Irak’ı Amerika’ya karşı saldırı düzenlemek ve Ortadoğu’daki ılımlı hükümetleri devirmek için bir üs haline getireceklerini söyledi. Başkan, böyle bir durumda, sınırları İspanya’dan Endonezya’ya kadar uzanan İslamcı totaliter bir imparatorluk kurulmuş olacağını kaydetti.

“Düşmanımız vicdansız ve biz onu yok etmezsek, sadece Amerikalıları değil diğer ülkelerin vatandaşlarını öldürmeye devam edecekler” diyen Başkan şöyle devam etti:

“Irak’taki teröristlere karşı mücadele ederek Amerikan halkını doğrudan hedef alan tehdidi önlüyoruz. Bu yüzden de zafer kazanmaktan başka yolumuz yok.”

Irak halkının şiddeti reddettiğini, cesaret ve kararlılık içinde hareket ettiğini belirten Bush, Iraklıların bu yıl 3’üncü kez olmak üzere, bu Perşembe günü yeniden sandık başına gideceğini hatırlattı; ve bunun “kararlı düşmanlar” karşısında harika bir gelişme olduğunu söyledi.

Bush, Irak halkının, Sünniler, Şiiler ve Kürtler arasındaki sorunları mutlaka çözüme kavuşturacağına ve ülkede iç savaş çıkmayacağına inandığını belirtti. Demokratik Irak’ın zor koşullar altındaki bölgesinde tehditlere karşı ayakta duracağını söyleyen Bush şöyle devam etti:

“Iraklıların çok büyük bölümü İran tarzı bir dini rejim altında yaşamak istemiyor. Suriye’nin, bombalı saldırganların ve katillerin Irak’a girmesine göz yummasını reddediyor. Amerika, Irak’ı, komşularından gelen tehditlere karşı korumak için yardım edecektir.”

Amerikan kamu oyunda Irak savaşı hakkında artan olumsuz düşünceler nedeniyle Başkan Bush’un destek oranı rekor düzeyde düşmüştü. Ancak son yoklamalarda bu desteğin bir ölçüde arttığı görülüyor. Bush’un Çarşamba günü de Irak konusunda önemli bir konuşma yapacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG