Erişilebilirlik

'Bin Ladin Kontrolü Kaybediyor'


Amerika’nın İslamabad Büyükelçisi Ryan Crocker, Üsame Bin Ladin’in el-Kaide terör örgütü üzerindeki kontrolunu kaybettiğine inandığını söyledi.

Gazetecilere bir açıklama yapan Büyükelçi Crocker, el-Kaide örgütünün ciddi zorluklar içinde olduğunu söyledi. Crocker, Pakistan’ın dağlık bölgelerinde saklandığı tahmin edilen Üsame Bin Ladin’in, terör örgütünün dünya çapındaki hücreleriyle iletişim kuramadığını öne sürdü. Ancak, Amerikan büyükelçisi, bu açıklamalarının yeni istihbarata dayanıp dayanmadığı konusunda bilgi vermedi.

Geçtiğimiz günlerde, El-Kaide’nin iki numaralı adamı Ayman el-Zavahiri bir video kaydı yayınlayarak, bin Ladin’in, örgütü hala kontrol ettiğini söylemişti. Ancak uzmanlar, söz konusu kaydın, aylar önce hazırlandığı kanısında. El-Kaide’yi izleyen uzmanlar, örgütün günlük işleyişinden artık, Bin Ladin değil, el-Zavahiri’nin sorumlu olduğunu düşünüyor.

2001 terör saldırılarından sonra hem el-Zavahiri’yle hem de Bin Ladin’le görüşen Pakistanlı uzman Rahimullah Yusufzay da bu görüşte. Yusufzay şöyle diyor: “Ayman el Zevahiri, el-Kaide’yi örgütleyen kişi olarak biliniyor. Askeri tecrübesi olan biri değil, ancak örgütleme konusunda uzman.”

Üsame bin Ladin’in en son video kaydı, geçen yılki Amerikan Başkanlık seçimlerinden hemen önce yayınlanmıştı.

O zamandan bu yana, binlerce Pakistan askeri, Afganistan sınırında çok sayıda operasyon düzenledi. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, bu operasyonlarda örgütün Pakistan’daki üslerinin ve iletişim hatlarının yıkıldığını; yüzlerce militanın ya tutuklandığını ya da öldürüldüğünü vurguluyor.

XS
SM
MD
LG