Erişilebilirlik

Türkiye'ye Yazar Orhan Pamuk'la İlgili Çağrı


Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem Örgütü (HRW) yazar Orhan Pamuk’un 16 Aralık’taki duruşması öncesinde bir açıklama yayınladı. Örgüt, Orhan Pamuk’un mahkemesinin Dünya’ya Türk adaletinin nereye yöneldiğini göstereceğini savundu.

Örgüt Orhan Pamuk’un duruşması öncesinde yaptığı açıklamayla bir anlamda Türkiye’ye “Gözümüz üzerinizde olacak!” mesajını veriyor. Örgüt, yazarın duruşmasının ilk oturumuna gözlemciler göndereceğini de daha önce açıklamıştı.

Örgütün Avrupa ve Orta Asya ülkeleri Sorumlusu Holly Cartner tarafından kaleme alınan açıklamada, yazar Orhan Pamuk’un yargılanacak olmasının kaygıyla karşıladığı belirtilerek, bunun Avrupa Birliği yolunda ilerleyen bir ülkenin, saygınlığını gölgelediği kaydedildi.

Cartner, “Orhan Pamuk’un mahkemesi Dünya’ya Türk adaletinin nereye yöneldiğini gösterecektir. Mahkemenin kesin tahliye kararı ve Türk yasalarının konuşma özgürlüğünü koruduğuna dair kesin mesajı, doğru yönü işaret edecektir” dedi.

“Pamuk’un suçlu bulunması veya duruşmasının ertelenmesi Turkiye’nin son zamanlardaki reformlarının gerilemesine önemli bir işaret olacaktır” diyen Cartner, mahkemenin, Türkiye’nin ifade özgürlüğüne bağlılığına gölge düşürmemesi için Orhan Pamuk’u tahliye etmesi gerektiğini vurguladı.

Holly Cartner, açıklamasında Türkiye’nin ifade özgürlüğünün korunmasında önemli aşama kaydettiğine de dikkati çekti ve şu anda Örgütün elindeki bilgilere göre, Türkiye’de düşüncesinden dolayı hapsedilmiş kimse olmadığını belirtti.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Cumhuriyet Savcısının Orhan Pamuk’la ilgili iddianamesinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Türk vatandaşlarının şiddet unsuru içermeyen düşünceleri serbestçe ifade etme özgürlüğüne sahip olduğu yolundaki kararlarına da aykırı düştüğüne dikkati çekti.

Kitapları otuz beş dile çevirilmiş ve uluslararası alanda saygınlığı olan yazar Orhan Pamuk, 6 Şubat 2005 tarihinde İsviçre’de çıkan Das Bild adlı dergide “Türkiye topraklarında otuz bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldü” demiş olmasından dolayı suçlanıyor.

Pamuk, hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinde düzenlenen “Türklüğü tahkir ve tezyif” suçundan dolayı açtığı dava nedeniyle hakim karşısına çıkacak.

Dava 16 Aralık’ta İstanbul’da Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Uluslararası etkinliğe sahip insan hakları örgütünün açıklamasında, Türkiye’de Orhan Pamuk’un yanı sıra, birçok yazar, politikacı ve insan hakları savunucusunun Ceza Kanunun 301'inci maddesi veya benzer maddelerinden dolayı mahkemelerde yargılandığı da hatırlatıldı.

XS
SM
MD
LG