Erişilebilirlik

Savaş Suçlusu Hırvat General Tutuklandı


Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranan Hırvat general Ante Gotovina'nın, İspanya'da tutuklandığı bildirildi.

Birleşmiş Mİlletler Savaş Suçları Mahkemesi savcısı Carla Del Ponte, kaçak Hırvat generalin tutuklanmasını bugün Belgrad'a yaptığı ziyaret sırasında duyurdu.

General Gotovina'nın dün geç saatlerde Kanarya Adaları'nda yakalandığı açıklandı.

Savaş suçları mahkemesi 2001 yılında General Gotovina'yı yargılamaya başladı. Hırvatistan'da ulusal kahraman olarak görülen Gotovina, 1995 yılnda Krajina bölgesinde ayaklanan Sırplara karşı katliam ve etnik arındırma politikaları yürütmekle suçlanıyordu.

NATO ve Avrupa Birliği tutuklama kararını memnunlukla karşıladığını bildirdi. Avrupa Birliği ayrıca, saklanan savaş suçlusu Bosnalı Sırp liderler Radovan Karadziç ve Radko Mladiç'in zaman geçirilmeden teslim edilmesi için Sırbistan-Karadağ ve Bosna-Hersek hükümetlerine de çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği, General Gotovina'nın yakalanması konusunda yeterli önlem almayan Hırvatistan'la üyelik müzakerelerini dondurma kararı almış; Zagrep hükümeti, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Avusturya hükümetinin yardımıyla 3 Ekim'de müzakerelere yeniden başlamıştı.

XS
SM
MD
LG