Erişilebilirlik

Rice-Merkel Görüşmesi


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Washington’un terörist zanlılarına işkence yapmadığı konusunda güvence verdi.

Rice ve Merkel görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın toplantısında Amerika’nın Avrupa ülkelerinde gizli cezaevleri bulunduğu iddialarını ele aldıklarını söylediler.

Merkel, Amerika’nın terörizmle mücadele çabalarını desteklediğini ancak demokratik değerlerle istihbarat faaliyetleri arasında denge kurulması gerektiğini söyledi.


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, önümüzdeki saatlerde Almanya’dan Romanya’ya gidecek.

Condoleezza Rice Berlin'de

Avrupa gezisinin ilk durağı olan Berlin’de Başbakan Merkel’le bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın ziyareti, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in gizli cezaevleri bulunduğu ve buralara Almanya’dan da gizli uçuşlar yapıldığıyla ilgili tartışmaların gölgesinde geçiyor. Rice, bugün önce meslektaşı Alman Dışişleri Bakani Steinmeyer’le görüştü, ardından da çiçeği burnunda Başbakan Merkel tarafından kabul edildi. Merkel 50 dakika süren görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, CIA’nın Avrupa ülkelerinde terör zanlılarıyla yaptığı gizli uçuşlarla ilgili olarak, dünyanın 21. yüzyılda yeni boyutlarda tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ve bunlarla başa çıkabilmek için uluslararası bazda ortak mücedelenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Merkel ayrıca Washington’la ilişkilere Irak Savaşı sürecinde mesafe koyan eski hükümete atıfta bulunarak Almanya’nın Avrupa Birliği ile olduğu kadar Amerika Birleşik Devletleri ile de partner kalacağını söyledi.

Rice ise, CİA uçaklarına ve gizli hapishanelere doğrudan değinmezken, "Masum insanlara yönelik saldırıların önlenebilmesi için gizli servis bilgileri kilit öneme sahip" dedi.

ABD’nin işkenceyi kınadığını ve her zaman uluslararası sorumluluklarına bağlı kalacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı, Başkan Bush’un da bunu sık sık dile getirdiğini de kaydetti. Rice, Alman vatandaşı olan Lübnan kökenli El Masri’nin bir terör zanlısıyla isim benzerliğinden dolayı CIA tarafından Afganistan’a kaçırılıp sorguya çekilmesiyle bağlantılı ise , "Her zaman hatalar yapılabilir. Ancak hata yapılması durumunda bunun hemen düzeltileceği konusunda tüm ortaklarımıza güvence veriyorum" diye konuştu.

Gerçi Berlin’deki buluşma sonrasında siyasi gözlemciler Rice’ın Merkel’i ikna ettiği yönünde yorumlarda bulunuyorlar, ancak kamuoyundaki tartışmalar süreceğe benziyor. Özellikle CIA’nın gizli uçuşlarından eski hükümetin haberdar olduğu ve El Masri’nin beş ay boyunca tutuklu bulunduğu hapishanede işkence gördüğü, eski İçişleri Bakanı Schilly’in olayın gizli tutulması talebini yerine getirdiği yönündeki iddaa ve tartışmalar giderek yayılıyor.

Öncelikle muhalafet partileri ve medya konunun aydınlatılması ve boyutunun ortaya çıkarılması talebinde bulunurken, Alman vatandaşı olan El Masri’ye Arap kökenli olmasından ötürü sahip çıkılmadığı, tersine olayın örtbas edilmeye çalışıldığı yönünde eleştiriler yoğunlaşıyor. Yeşiller Partisi Avrupa Parlementosu milletvekili Cem Özdemir’de olayın bu boyutuna parmak basıyor.

Bu arada liberal parti FDP ile sol parti PDS’in CIA’nın gizli uçuşları konusunda mecliste araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladıkları haber veriliyor. Uzun lafın kısası Dışisleri Bakanı Rice’ın Berlin ziyareti siyasi bazda atmosferi yumuşattı, ancak kamuoyunun cevap beklediği soruları yanıtlamadı.

XS
SM
MD
LG