Erişilebilirlik

5 Aralık 2005: Kuzey Kore, Irak ve Afganistan'la İlgili Gelişmeler Değerlendiriliyor


USA Today eski Irak Devlet başkanı Saddam Hüseyin’in yargı sürecinin Irak’ın birleşmesine değil bölünmesine hizmet ettiğini savunuyor. Saddam Hüseyin’in Duceyl katliamından dolayı yargılandığı mahkemeyi bir tartışma ortamına çevirdiğini belirten gazete, yargı sürecinin ve devrik diktatöre yöneltilen suçlamaların gözden geçirilmesini öneriyor.

"İşlerin düzene girmesi için Baas rejiminde görev alan diğer sanıkların yargılanmasını öne alıp tecrübe kazanılmalıdır. Mahkeme daha iyi çalışmaya başladığında ve Saddam’la ilgili daha fazla kanıt toplandığında yargı süreci yeniden başlamalıdır. Diktatörleri adaletin önüne çıkarmak çok zor bir iştir. Ve böylesine zor bir işin en önemli amacı, ülkenin yaralarını sarmak olmalıdır."

Boston Globe, Japonya ile Çin arasındaki gerginliğin giderek arttığına dikkat çekiyor ve Amerika’nın duruma müdahale etmesi gerektiğini savunuyor. Gazete, Pekin ve Tokyo arasındaki çatışmanın küresel barış ve refah açısından büyük bir tehdit oluşturduğu görüşünde.

"Amerika, iki ülke arasındaki eski düşmanlıkların çözülmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmeleri de Asya’daki güvenlik konularının ele alındığı kalıcı bir foruma dönüştürmelidir. Çin ve Japonya’nın deniz altındaki doğal gaz yatakları konusundaki anlaşmazlığını sona erdirmek için de bölgesel bir enerji konsorsiyumu oluşturulmasını desteklemelidir. Amerika, hepsinden de önemlisi, bütün Asya ülkelerine Pekin ve Tokyo arasındaki mevcut gerginliğin, ne Amerika’nın ne de dünyanın çıkarına olduğunu açıkça dile getirmelidir."

Afganistan’daki gelişmeleri değerlendiren Los Angeles Times ise, devrik Taleban yönetimine bağlı militanların saldırılarını giderek yoğunlaştırdığına dikkate çekiyor. Amerika’nın Irak’a öncelik verdiğini hatırlatan gazete, bu nedenle başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslar arası toplumun Afganistan’la daha yakından ilgilenmesi gerektiği görüşüne yer veriyor.

"Afganistan’da hala yapılması gereken çok iş var ve ülkede güvenliğin sağlanabilmesi için uluslararası toplumun katkısını sürdürmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler gelecek ay Afganistan’la ilgili bir konferans düzenleyecek. Bu konferansa katılacak olan ülkeler, tıpkı Taleban yönetiminin devrildiği dönemdeki gibi Afganistan’a yardımcı olacaklarını açıkça belirtmelidir. Afganistan’ın yeni bir çöküşe gitmesini ve terör yuvası haline gelmesini önlemek için bu destek şarttır."

Washington Post ise Katrina kasırgasının ardından Federal hükümetin felaketzedelere ilişkin orta vadeli bir politika geliştirmemiş olamamasını eleştiriyor. Yaklaşık 50 bin ailenin barınma giderini hala Afet İşleri Dairesi Fema’nın karşıladığını hatırlatan gazete, bu desteğin daha ne kadar süreceği konusunda çelişkili açıklamalar yapıldığına dikkat çekiyor.

"Fema’nın çelişkili açıklamaları, yönetimin Katrina felaketzedelerine daha ne kadar yardım edeceği konusundaki kararsızlığını yansıtıyor. Fema, geçmişte daha küçük boyutlu felaketlerden etkilenen bölgelere ve insanlara başarılı bir biçimde yardım götürmüştü. Kurumun eskiden olduğu gibi şimdi de çok daha iyi bir icraat göstermesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG