Erişilebilirlik

Rice Gözaltı Politikalarını Savundu


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin gözaltı politikalarını savundu ve istihbarat faaliyetlerini tehlikeye atacak konuları tartışmayacağını söyledi.

Avrupa ülkelerine yaptığı resmi ziyarete başlamadan önce konuşan Rice, Amerika’nın gözaltı politikalarının, gerek kendi yasalarıyla, gerekse uluslararası anlaşmalarla uyumlu olduğunu söyledi.

Rice, Amerika’nın işkenceye asla izin vermediğini; mahkumların işkence altında ifade vermelerini sağlamak amacıyla, bir ülkeden diğerine nakledilmediğini kaydetti.

Avrupa ülkeleri, Amerika’nın bazı Doğu Avrupa ülkelerinde gizli cezaevleri bulunduğu ve Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin, terör zanlılarını Avrupa hava sahasını kullanarak, bu cezaevlerine naklettiği yolundaki haberlerle ilgili açıklama istiyor.

Dışişleri Bakanı Rice ise Almanya’ya hareketinden önce yaptığı açıklamalarda bu sorulara doğrudan yanıt vermekten kaçındı.

Rice, terör zanlılarından elde edilen istihbaratın sadece Amerika’da değil, Avrupa’da da birçok eylemi önlediğini söyledi.

Bazı hükümetlerin istihbarat faaliyetleri, güvenlik ve askeri konularda Amerika ile işbirliği yapmayı tercih ettiğini belirten bakan; işbirliğinin karşılıklı olduğunu, Amerika’nın bazı istihbaratı Avrupa ülkeleriyle paylaşmasının Avrupa’yı birçok saldırıdan koruduğunu söyledi. Condoleeza Rice devamla şöyle dedi: "Kendi yurtlarında ya da başka ülkelerde terörist saldırıları önlemek için bizimle işbirliği yapıp yapmamak ve hassas bilgileri gizli tutup tutmamak bu ülkelerin hükümetlerine ve halklarına bağlıdır."

Avrupa turunun ilk durağı Almanya’ya hareket etmeden önce konuşan Bakan, Amerika’nın teröristleri yenmek için yasal olan her yola başvurduğunu vurguladı. Rice, terör zanlılarının yakalandıkları yer ya da Amerika’da değil de başka ülkelerde sorgulanmalarını da savundu. İngilizce “rendition” olarak bilinen uygulamanın uluslararası antlaşmalar ve devletler hukukuna aykırı olmadığını ileri süren Bakan bunun zanlılara işkence yapıldığı anlamına gelmediğini de belirtti.

Dışişleri Bakanı, Amerika’da işkence yasak olduğu için zanlıların başka ülkelerde sorguya çekildiği iddialarını reddetti, gözaltındaki kişilerin sorgulama ya da işkence amacıyla CIA uçakları kullanılarak başka ülkelere nakledilmediğini söyledi. Bakan, zanlıların işkence görebilecekleri ülkelere gönderilmediğini hatta gerekirse hükümetlerden işkenceye başvurmayacakları yolunda güvence alındığını bildirdi.

Berlin hükümetinin, Amerika Dışişleri Bakanından CIA uçaklarının Alman havasahası ve havaalanlarını kullandığı yolundaki haberler hakkında bilgi istemesi bekleniyor. Almanya’da yeni Başbakan Angela Merkel ile görüşecek olan Rice beş gün sürecek Avrupa ziyareti sırasında Romanya, Ukrayna ve Beçika’da da temaslarda bulunacak.
XS
SM
MD
LG