Erişilebilirlik

Taklit Üretim Büyük Kayıba Yol Açıyor


Üretimde marka sahteciliği yüzünden Türkiye’de devletin yılda 4 milyar dolarlık vergi kaybına uğradığı bildirildi.

Türkiye’de yatırımları bulunan bazı büyük yabancı şirketlerle birlikte Türk şirketlerinin oluşturduğu Marka Koruma Grubu tarafından İstanbul’da düzenlenen toplantıda sahteciliğin Türkiye ve dünyada yolaçtığı maddi kayıplar üzerinde duruldu.

Toplantıda konuşan Procter and Gamble Türkiye Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, Türkiye’de sahtecilikle bağlantılı kayıt dışı ekonominin giderek büyüdüğünü söyledi.

Türkiye ekonomisinde bundan kaynaklanan yıllık vergi kaybının 9-11 milyar dolar arasında olduğunu belirten Karpat, 2002 verilerine göre firmaların yıllık kaybının 90-145 milyon dolar düzeyinde bulunduğu, toplam taklitçiliğin yarattığı kayıt dışı ekonominin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1.4'üne ulaştığını, bunun da 2.6 milyar dolara denk geldiğini vurguladı..

Saffet Karpat, sahteciliğin artarak devam ettiği Türkiye'de 2005 yılında devletin sahte ürünlerden dolayı uğradığı vergi kaybının 4 milyar doları bulacağının tahmin edildiğini kaydederek, şunları dedi:

“Bu 4 milyar dolar ile ne yapılabilirdi? Bu parayla Türkiye IMF'ye bir yıllık borç taksidini ödeyebilirdi. Tüpraş büyüklüğünde yeni bir rafineri daha kurulurdu. 100 tane hastane, bin öğrenci kapasiteli 4 bin okul yapılabilirdi. İstanbul, olası depreme hazırlanabilirdi. İstanbul'da deniz altına yapılan tüp geçit projesi için başka kaynağa gerek kalmazdı.”

Karpat, sahtecilik konusunun 2005 yılı AB İlerleme Raporu'nda da yer aldığını, burada tescilli marka ve sanayi tasarımların taklidinin halen yüksek olduğunun vurgulandığını hatırlatarak, bunun AB nezdinde de olumsuz bir imaj yarattığını vurguladı. Saffet Karpat, ülkeye gelecek yabancı yatırımcıların ilk baktığı konulardan birinin sahtecilik ve kayıtdışılık olduğuna dikkat çekti.

Saffet Karpat, konu hakkında Fuat Kozluklu’nun sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG