Erişilebilirlik

'Çekilme Konusunda Yapay Takvim Yok'


Başkan Bush, konuşmasında Irak’ın özgürlüğe kavuşması için verilen savaşı her geçen gün Iraklıların daha fazla üstlendiği görüşünü savundu.

Başkan bugün bir konuşma yaparak, "Irak'ta Zafere Ulaşmak İçin Ulusal Strateji"yi açıkladı. Washington yakınındaki Annapolis'te Amerikan Deniz Harp Okulu'nda konuşan Bush şöyle dedi:

"Iraklılar, yeni demokrasilerini cesaret ve kararlılıkla savunuyor. Bugün bunun için savaşıyorlar.. Özgürlük için savaşmaya yarın da devam edecekler."

Bush, Iraklılar eğitilip savaşa tam hazır hale getirilince, bu ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısının da değişim geçireceğini söyledi. Bu aşamanın zaman ve sabır gerektirdiğini söyleyen Bush, hedeflerine eninde sonunda ulaşacaklarını belirtti.

Başkan bununla birlikte, Irak’tan Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda yapay bir takvim vermeyeceğini açıkladı ve teröre karşı kazanılacak genel başarının öneminden söz etti.

Siyasi kaygıların kararlarını etkilemeyeceğini söyleyen Bush, bu konuda görev başındaki komutanların tavsiyesini dinlemeye devam edeceğini kaydetti ve şöyle konuştu:

"Irak’tan çekilmek için yapay bir tarih verilmesi, Amerika’nın zayıf ve güvenilmez bir müttefik olduğu izlenimi yaratır. Çekilmek için yapay bir tarih belirlemek, düşmanlarımıza, sabretmeleri durumunda, Amerika’nın dostlarını yarı yolda bırakıp kaçacağı mesajını verir."

Başkan Bush, Irak politikasını ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Irak savaşına verilen halk desteğinin giderek azaldığı, Amerikan Kongresi’nde savaşa muhalif görüşlerin arttığı ve Irak’ta verilen Amerikan kayıplarının çoğaldığı bir ortamda Bush, bu ülkede asker tutmaya devam etmenin doğruluğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Bush’un konuşmasındaki önemli nokta, işin başında bazı hataların yapıldığını ilk kez açıklaması oldu. Ancak Bush, Irak güvenlik güçlerinin oluşturulması ve eğitilmesi sürecinde gelişme sağlandığını ve sürecin olumlu sonuçlar verdiğini öne sürdü.

Başkan Bush’un konuşmasından hemen önce Beyaz Saray, Irak’ta zafer kazanmayı hedefleyen Amerikan ulusal stratejisini açıklayan 35 sayfalık bir belge yayınladı. Belgede Başkan’ın kısa ve uzun vadedeki Irak politikaları ve Irak’taki Amerikan askeari varlığının gerekçelerine yer verildi.

Muhalefetteki Demokrat Parti adına Bush'un konuşmasına ilk tepki Senato Demokrat Azınlık Grubu Lideri Senatör Jack Reed'den geldi. Reed, Başkan konuşmasından düş kırıklığına uğradığını, Bush'un Irak'taki durumu olduğu gibi anlatmadığını söyledi. Demokrat Partili lider Amerikan halkının, Irak'taki durumu içtenlikle değerlendirecek bir lidere ihtiyaç duyduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG