Erişilebilirlik

Filistin Halkı Farklı Politikacılar İstiyor


Filistin Fetih Hareketi’nin Batı Şeria’da yapılan ön seçiminde Filistinli genç militanlar açık farkla kazandı.

Bu gelişme Filistinli eski politikacılar için büyük bir yenilgi olarak değerlendirildi. Hapiste yatan genç Filistinli militanın adı seçim pusulasına girerken, İsrail gelişmelerden son derece rahatsız.

Yaser Arafat’ın temsil ettiği kuşak, kendisiyle birlikte liderlik gücünü yitirirken, genç Filistinliler yavaş yavaş kendilerini göstermeye başlıyor. El Fetih partisinin Batı Şeria’da yapılan ön seçiminde Filistinliler, eski rejimin oyuncuları yerine, İsrail’le savaşın ön cephelerinde çarpışanlardan yana tercihini kullandı.

Filistinli siyaset bilimci Mehdi Abdül Hadi, yeni bir kuşağın eski yönetime meydan okuduğunu ve yeni yüzlere ve yeni bir nesle ihtiyaç olduğunu söylüyor. Filistin siyasetinin eski yüzleri, 1994 yılında Yaser Arafat’la beraber Filistin’e döndü. Ancak geçen yıl Arafat’ın ölümüyle beraber bu eski liderler gözden düşmeye başladı. Abdül Hadi, halkın eski politikacıların yolsuzluğa bulaştığına inandığını savunuyor.

Abdül Hadi, yolsuzluğun dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi Ortadoğu’da da bir kültür haline geldiğini ve eski siyasetçilerin son 10 yılda topluma beklenen değişimi getiremediğini belirtiyor. Hadi’ye göre eski siyasetçiler, diğer Arap ülkelerindekilere benzer bir rejim yarattı. El Fetih’in liste başı adayı Filistin ayaklanmasının 46 yaşındaki lideri Marvan Barhuti... Barhuti barış sürecini desteklemiş ancak başarısız olduktan sonra, silahlı direnişten yana oyunu kullanmıştı. Barhuti, beş İsrailli’nin öldüğü bir saldırıya karışmaktan tutuklandı ve İsrail’de bir hapisanede müebbet hapis cezasını çekiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, gelişmeden memnuniyet duymadıklarını saklamıyor:

Şalom, “Filistinlilerin bir katili kendilerini temsil etmek için seçmiş olmasından dolayı son derece öfkeliyim. Bence bu oldukça kötü bir işaret” şeklinde konuştu. İsrail, Barhuti’nin serbest bırakılmayacağını bildirirken, Filistinliler onu bir bağımsızlık savaşçısı olarak görüyor. Marvan Barhuti’nin popülerliği de zaten buradan geliyor.

25 Ocak’ta Filistin’de yapılacak seçimlerde Yaser Arafat’ın Fetih Hareketi, Hamas Örgütü’nün adayları karşısında da zorlanacak gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG