Erişilebilirlik

İsrail'de Sağ Partiler Arayışta


Başbakan Ariel Sharon son aylarda ve özellikle geçtiğimiz son günlerde attığı adımlarla, İsrail’in siyasi haritasını yeniden çizdi. 1967 savaşında ele geçirilen Gazze ile Batı Şeria’nın geleceği, İsrail’in siyasi yaşamına yıllardan beri şekil verdi.

Sharon’un Gazze’yi ve Batı Şeria’nın bir bölümünü Filistinlilere geri vermesi, son günlerde de Likud partisinden istifa edip, erken seçim istemesi, İsrail’in politik yaşamını kökünden değiştirdi. Sharon’un peş peşe attığı bu adımların sonucu, siyasette sağ kanat darmadağın oldu.

Ariel Sharon Likud partisini, 30 yıl önce, bir grup sağcıyla birlikte, Yahudiler’in yerleşim yerlerini, Tevrat’ta vaat edilen topraklara yayma ve işgal edilen toprakları sıkı nüfuz altına alma vaadiyle kurmuştu. Buna karşılık solcu partiler Filistinlilerle toprak konusunda anlaşmayı istiyordu. Ariel Sharon bir süre önce, Likud partisinin muhalefetine rağmen Gazze’yi boşaltıp Filistinliler’e geri verdi, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinden dördünü boşalttı. Sharon son olarak da bir adım daha ileri gidip, daha büyük bir halk kitlesine hitap edebilen, ılımlı bir sağ parti kurdu. Kamuoyu yoklamaları bu yeni partinin seçimi çok büyük bir üstünlükle kazanacağını gösteriyor.

Siyasi gözlemci Tom Gumpbel şöyle diyor: "İsrail’de şu anda herkes Ariel Sharon’un söyledikleriyle hem fikir gözüküyor. Sağ içinden çöküyor, Likud partisi de erimiş durumda."

Kamuoyu yoklamaları, Ariel Sharon’un kurduğu İleri partisinin, parlamentodaki 120 sandalyeden 34’ünü, Likud’un da ancak 13 sandalye kazanabileceğini gösteriyor. Sağcılar, sağ hareketin çökmediğini öne sürüp, Sharon’un halka verdiği sözü yerine getirmediğini ve Sharon’suz bir sağın daha güçlü olacağını savunuyor.

İsrail halkının büyük bölümü Likud’un, iki milyon Filistinli’yle birlikte Batı Şeriayı baskı altında tutma politikasını, ilelebet çatışma davetiyesi olarak görüyor. Kamuoyu yoklamaları, Gazze’den çekilme gibi zor bir aşamanın geride bırakılmasından sonra, halkın artık Batı Şeria’nın diğer bazı kesimlerinden de çıkmaya taraftar olduğunu gösteriyor.

XS
SM
MD
LG