Erişilebilirlik

Euro-Med Toplantısı İspanya'da Başladı


Avrupa Birliği ve Akdeniz ülkeleri arasında ticaret ve terörle mücadele ağırlıklı görüşmeler bugün İspanya’da başladı.

İki gün sürecek olan Barcelona’daki konferansta ekonomik reform ve yasadışı göç konuları da ele alınacak. Konferans sırasında 2010 yılına kadar Avrupa-Akdeniz serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda ilerleme sağlanması da bekleniyor.

Konferans, bir zirve olarak tanımlansa da bir çok Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesinin lideri çeşitli iç ve bölgesel nedenlerden dolayı toplantıya katılmıyor.

Konferansta, Avrupa Birliği dışındaki on katılımcı ülkeden sadece Türkiye ve Filistin yönetimi lider düzeyinde temsil ediliyor.

Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Lübnan, Suriye, İsrail ve Ürdün liderleri toplantıya katılmazken bu ülkeler üst düzey yetkililerce temsil edilecek.

Avrupa-Akdeniz ortaklığı bundan on yıl önce Avrupa Birliği üyeleri ile güney Akdeniz’deki ülkeler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla başlatılmıştı.

Bu arada Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, “Medeniyetler Arası İttifak” projesinin görüşüldüğü Mallorca’da ortak basın toplantısı düzenlediler.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında silahlanmadaki artışa dikkat çekti ve “Biz bir insanın ölümünü tüm insanlığın öldürülmesi olarak görmediğimiz sürece ‘medeniyetler ittifakı’nda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamayız” dedi.

Erdoğan, kültürel ve dini farklıların fay hatları olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan, hiçbir dinin, hiçbir kültürün, insanın insana düşman olmasına, şiddete ve teröre gerekçe olarak takdim edilemeyeceğini söyledi.

“İslami terör” ifadesine de karşı çıkan Başbakan, bu tür tanımlamaların Müslümanları üzeceğini kaydetti.
XS
SM
MD
LG