Erişilebilirlik

Saddam'ın Yargıcına Suikast Planı


Irak polisi, Saddam Hüseyin’in davasına bakan başyargıca suikast planı hazırladıkları gerekçesiyle, Kerkük’te sekiz Sünni’nin tutuklandığını açıkladı.

Saddam Hüseyin’i yargılayan mahkeme, duruşmalara yarın yeniden başlıyor. İddia makamının yarın ilk görgü tanıklarını çağırması bekleniyor.

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin ve yedi yardımcısı, 1982 yılında Düceyl’de 140 Şii’nin öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanıyor.

Bu arada Irak eski Başbakanı İyad Allavi, Irak’ta şimdi işlenen insan hakları ihlallerinin, Saddam Hüseyin dönemindekinden çok daha kötü olduğunu söyledi.

15 Aralık’taki genel seçimler için adaylığını koyan Şii politikacı, İngiliz Observer gazetesine verdiği demeçte, hükümetin gizli işkence merkezleri kurduğunu ve yargısız infazları desteklediğini söyledi.

Allavi, İçişleri Bakanlığı’nı da, Sünnileri hedef alan saldırıları kamuoyunun dikkatinden saklamaya çalışmakla suçladı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ise bugün İngiliz televizyonuna verdiği demeçte, işkence ve insan hakları ihlallerinin ciddi boyutta olmadığını söyledi.

'Batılı Yardım Görevlileri Kaçırıldı'

Bu arada Kanada dışişleri bakanlığı, aralarında iki Kanada, bir Amerika ve bir de İngiliz vatandaşlarının bulunduğu dört yardım görevlisinin kaçırıldığını duyurdu.

Bakanlık yetkililerinden Dan McTeague, kaçırılan yardım görevlilerinin adlarını, çalıştıkları kurumu ve nerede kaçırıldıklarını açıklamadı, ancak olayın dün meydana geldiğini söyledi. Amerikalı yetkililer de konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Bu arada, dün Felluce yakınlarında yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askerinin öldüğü açıklandı.

XS
SM
MD
LG