Erişilebilirlik

İran Kaygılandırıyor


Amerika’nın Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ndeki temsilcisi, İran’ın nükleer programıyla ilgili yeni bilgilerin, bu ülkenin nükleer silah geliştirdiğine dair kaygıları arttırdığını söyledi.

Büyükelçi Gregory Schulte, bu değerlendirmeleri Daire’nin yönetim kurulu toplantısından önce yaptı. Atom Enerji Dairesi’nin yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısında sunulmak üzere, İran’ın nükleer programıyla ilgili gizli bir rapor hazırlandı. Rapora göre İran, sivil amaçlı nükleer faaliyetlerde gerekmeyecek kadar ileri derecede nükleer teknolojiye sahip.

Atom Enerji Dairesi’ne yakın diplomatlar, İran’ın nükleer savaş başlıklarında kullanılan malzemeyi üretebilecek bilgiye sahip olduğunu söylüyor. Amerika’nın Atom Enerji Dairesi’ndeki temsilcisi büyükelçi Gregory Schulte, ortaya çıkan bu son durumun birçok ülkeyi İran’la ilgili olarak, daha da kaygılandırdığını belirtiyor.

Büyükelçi Schulte, nükleer denetçilerin, uranyumun savaş başlığında nasıl kullanılacağını açıklayan belgelere İran’da ulaştığını, bu bilgilerin yalnızca silah üretmekte kullanılabileceğini söyledi. İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ne yaptığı açıklamada, sözü edilen bilgileri hiçbir zaman talep etmediğini, ancak bu bilgilerin Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han’ın yönettiği karaborsa çetesi tarafından kendilerine iletildiğini bildirdi.

Daire, geçmişte İran’da hem enerji hem de silah üretmeye yarayacak teknoloji bulunduğunu belirlemişti. Büyükelçi Schulte’ye göre ortaya çıkan yeni bilgiler, İran’ın nükleer programının silah üretmeyi hedeflediği tezini destekliyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, İran’ın sınırları içinde uranyum zenginleştirmeyi istemesinin, nükleer silah geliştirmeye çalıştığına dair yeni bir gösterge olduğunu söyledi.

Amerika, Atom Enerji Dairesi’nin yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısında, İran’ı yeniden Avrupa Birliği ve Rusya’yla görüşmelere döndürmeyi hedefleyen baskının sürmesi yönünde bir karar çıkmasını umuyor.

XS
SM
MD
LG