Erişilebilirlik

'Fransa'daki Olayların Dinle İlgisi Yok'


Geçen ay Fransa’da meydana gelen toplumsal olaylar bir çok ülkede Müslüman-Hıristiyan çatışması olarak nitelendi. Fransa’nın Washington Büyükelçisi Jean David Levitt ise bunu ısrarla reddediyor, şiddet eylemlerinin dinle uzaktan yakından hiçbir ilişkisi olmadığını savunuyor.

Geçen ay Paris’in kenar mahallelerinde başlayan ve daha sonra diğer kentlere da yayılan olaylarda binlerce araç ve işyeri ateşe verildi, yüzlerce kişi yaralandı. Olaylara polisten kaçtığı söylenen iki Müslüman gencin gizlendikleri bir trafoda elektriğe çarpılıp ölmeleri yol açtı. Polisler gençleri kovalamadıklarını söylüyor.

Büyükelçi Levitt, Washington’da yaptığı bir konuşmada, olaylara karışanların olağanüstü çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen, dinin şiddet eylemleriyle ilgisi olmadığını savundu.

Fransız diplomat, İslamiyet’in olaylarda rolü olmadığını, toplumsal eylemleri dinlerin, kültür ya da uygarlıkların çatışması olarak nitelemenin yanlış olduğunu söyledi. Bu gerçeği anlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi devamla şöyle dedi: “Belki sormak istiyorsunuz bundan emin misin diye.. Evet.. Eminim. İki hafta süren olaylarda dinin hiçbir rolü olmadı.”

Büyükelçi Levitt, toplumsal olayların din adamları tarafından organize edildiği yolunda istihbarat bulunmadığına da dikkati çekti.

Büyükelçi, hükümetin, Fransa’da bazı camilerde radikal görüşlü hoca ve imamların gençleri şiddete teşvik ettiğini bildiğini ancak olaylara radikal grupların karıştığını gösteren hiçbir kanıt olmadığını vurguladı.

Fransız diplomat olayların sadece dinle değil terörist gruplarla da ilişkisi olmadığını söyledi “El Kaide’yle, Irak veya Afganistan’da olup bitenler ve Ortadoğu barış süreciyle hiç ama hiçbir bağlantısı yoktur” dedi.

Fransa’nın Washington Büyükelçisi olaylara karışan gençlerin, Müslümanların yaşadığı yoksul mahallelerden olduğunu, öfkelerinin arkasında ekonomik sorunlar bulunduğunu söyledi... Kendilerine ayırım yapıldığına ve toplumdan dışlandıklarına inanan Müslüman gençlerin öfkelerini arabaları ateşe veren dile getirdiklerini belirten Büyükelçi, bu kişilerin polise de güvenmedikleri kaydetti.

Fransız diplomata göre, Müslüman gençler hem ekonomik hem de sosyal açıdan kendilerini toplumdan dışlanmış hissediyor, farklı görünmeyi arzu etmediklerini, yüzde yüz Fransız olarak kabul edilmek istediklerini söylüyor. Büyükelçi Levitte’ göre, Müslüman gençlerin amacı etnik ya da dini azınlık olarak tanınmak değil tam aksine Fransız olarak algılanmak.

Jean David Levitt, yoksul gençlerin eğitimi için hükümetin 42 milyar Dolar harcamayı planladığını, ayrıca Müslüman göçmenleri ve çocuklarını Fransız toplumunun bir parçası haline getirmek için yeni iş imkanları yaratılacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG