Erişilebilirlik

Ahtisaari Priştine'ye Gitti


Kosova’nın geleceğinin belirlenmesine yönelik görüşmelerin başlamasına kısa bir süre kala Birleşmiş Milletler’in Kosova temsilcisi Martti Ahtisaari başkent Priştine’ye gitti.

Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Ahtisaari’nin bölgenin geleceğiyle ilgili müzakereler başlamadan önce Kosovalı yetkililerle ve komşu ülkelerin temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor. Ahtisarri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından Kosova'nın nihai statüsüne çözüm bulmak amacıyla özel temsilci atanmıştı.

Ahtisaari, 1999 yılındaki Kosova savaşı sırasında Batı'nın temsilcisi olarak, Belgrad'da, o zamanki Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç ile de müzakerelerde bulunmuştu.

Gelecek ay başlaması planlanan görüşmeler sonucunda Kosova’nın bağımsız bir ülke veya Sırbistan’a bağlı özerk bir bölge olması karara bağlanacak.

Görüşmelerin bölgedeki gerginliği artıracağı da tahmin ediliyor. Sırbistan parlamentosu Kosova’ya bağımsızlık tanıyan ve Sırbistan haritasını değiştiren herhangi bir kararı tanımayacağını açıkladı. Kosova Meclisi ise geçen hafta bağımsızlık dışında bir çözümün kabul edilemez olduğunu vurgulayan bir kararı onayladı.

Kosova, 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor.

XS
SM
MD
LG