Erişilebilirlik

Bush Irak'tan Çekilme Çağrılarını Reddetti


Başkan Bush, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi için Demokrat Partili politikacıların yaptığı çağrıları reddetti.

Ancak, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi John Murtha bugün NBC televizyonuna verdiği demeçte, askerlerin çekilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Demokrat Partili milletvekili, askerlerin yeniden konuşlandırılması ve güvenliğin Irak’a devredilmesi için ayrıntılı plan hazırladığını da söyledi.

Başkan Bush ise resmi bir ziyaret için gittiği Çin’de, Murtha’nın çağrılarını reddetti. Bush, Washington’dan binlerce kilometre uzaktaki Pekin’de yaptığı açıklamalarla, başkentteki Irak tartışmalarına yanıt verdi.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi John Murtha’nın Irak’taki birliklerin derhal geri çekilmesi yolundaki çağrılarına cevap veren Başkan Bush, şöyle konuştu:

"Kongre üyesi Murtha, Vietnam savaşında görev yapan; Temsilciler Meclisi’nde milletvekili olarak ülkesine büyük hizmetler veren onurlu bir politikacıdır. Amerikan ordusuna tam destek veren Murtha, Irak’taki askerlerin çekilmesi isteğini, eminim, uzun süre dikkatlice düşündükten sonra dile getirmiştir. Ama ben kendisiyle kesinle aynı fikirde değilim."

Başkan Bush, askerlerin, zamanı gelmeden geri çekilmesi halinde, hem Amerika’nın Irak’taki düşmanlarının güçleneceğini hem de küresel çapta terörle mücadele çabasının zarar göreceğini söyledi.

Temsilciler Meclisi üyesi John Murtha, geçtiğimiz günlerde, Irak’taki birliklerin görevlerinin tamamladığını söyleyerek, askerlerin biran önce çekilmesini istedi.

Pennsylvanialı politikacı, terör örgütlerinin birinci hedefi haline geldikleri için Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığının şiddeti körüklediği görüşünü savundu.

Ancak Demokrat milletvekilinin bu çağrısı, Beyaz Saray ve Kongre’nin Cumhuriyetçi üyelerinin eleştirilerine hedef oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Demokrat milletvekilinin, bu açıklamalarıyla teröristlere boyun eğdiğini söyledi.

Pekin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Bush da Irak savaşıyla ilgili tartışmaları yerinde bulduğunu, ancak bunun siyasi polemiğe dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi:

"İnsanlar elbette Irak savaşıyla ilgili görüşlerini rahatça dile getirmeli. Benimle aynı görüşü paylaşmadıkları için insanların vatanperver olmadıklarını söylemek yanlış. Bu tartışmalar kimin vatanını daha çok sevdiğini ortaya koyan bir yarış değil. Herkes, serbest tartışma ortamında Irak’ta ne yapılması gerektiği konusundaki görüşlerini dile getirmeli."

Başkan Bush, Irak’ta ne yapılması gerektiğini de kendisinin çok iyi bildiğini; siyasi sürecin marjinal grupları zayıflatacağını ve Irak’ın gelişen demokrasisiyle İran, Filistin ve Lübnan gibi ülkeler için örnek oluşturacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG