Erişilebilirlik

Bush Yönetiminden Demokratlara Yanıt


Bush yönetimi, Kongre’ye sunulan “Irak’tan derhal çekilme” önergesine yanıt vermeye devam ediyor.

Savunma Bakanlığı muhabirlerine videotelefonla demeç veren, Irak’ta görevli Albay James Brown, Irak’ta görevin henüz tamamlanmadığını söyledi.

Albay Brown, Amerika’nın güvenliğinin Irak’taki oluşacak istikrara bağlı olduğunu savundu.

Amerikan halkının Irak savaşına verdiği destek her geçen gün azalırken Beyaz Sarayla muhalifler arasındaki söz düellosu da giderek kızışıyor.

John Murtha: 'Irak'tan Çekilelim'

Demokrat Kongre üyesi John Murtha, muhalefette olmasına rağmen Başkan Bush’un Irak’ta savaşa girme kararını desteklemişti. Bu nedenle, Kore ve Vietnam savaşlarına katılmış eski bir asker olan Murtha’nın şimdi Amerikan askerlerinin kısa süre içinde Irak’tan çekilmesi yönünde çağrıda bulunması Beyaz Saray’ı şaşkınlığa uğrattı.

Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley, Başkan’la birlikte bulunduğu Güney Kore’de yaptığı açıklamada, Murtha’nın, Kongre’nin önde gelen liderlerinden biri olduğunu ancak Başkan Bush’un, Murtha’nın son çıkışının hatalı olduğuna inandığını söyledi: “Kongre üyesi Murtha’nın tutumunun yanlış olduğuna inanıyoruz. Irak’tan derhal geri çekilmenin teröre karşı savaşı kazanmaya ve Irak’a istikrar getirmeye nasıl yardım edeceğini anlamış değiliz. Böyle bir tutum Amerika’yı daha güvenli hale getiremez. Amaçlarımızın hiçbiri askerlerimizi derhal geri çekmekle gerçekleşemez. Dolayısıyla John Murtha’nın tutumunun yanlış olduğunu düşünüyoruz.”

Beyaz Saray Sözcüsü John McClellan tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Demokrat Kongre üyesi hakkında daha sert ifadeler kullanıldı. Açıklamada Pennsylvania Temsilcisi Murtha’nın, film yapımcısı Michael Moore’un politikasını onayladığı, Demokrat Parti’nin aşırı liberal kanadıyla aynı çizgiye girdiği öne sürüldü.

Beyaz Saray Sözcüsü, Irak, demokratik seçimlere hazırlanırken geri çekilmenin teröristlere teslim olmak anlamına geleceğini belirtti.

Demokrat Kongre üyesi Murtha, Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun Savunma Alt Komisyonu’na üye... John Murtha, dün Washington’da gazetecilere, Amerikan askerlerinin Irak’ta yapabileceğini yaptığını ve artık ülkeye dönmeleri gerektiğini söyledi.

Murtha, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’i de sert dille eleştirdi ve Cheney’nin, Vietnam savaşı yıllarında, öğrenime devam ettiği gerekçesiyle asker olarak Vietnam’a gitmekten kaçındığını hatırlattı. Cheney geçtiğimiz günlerde, Demokrat Parti’yi, Başkan Bush’un Irak politikasına karşı çıktığı gerekçesiyle şiddetle eleştirmişti.

XS
SM
MD
LG