Erişilebilirlik

Bush'tan Kuzey Kore'ye Nükleer Silah Uyarısı


Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmesine hoşgörü gösterilemeyeceğini belirten Başkan Bush ve Güney Kore cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun, sorunun diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduklarını açıkladı.

Bugün Güney Kore’nin tarihi başkenti Gyongju’da görüşen iki lider, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bush, Kuzey Kore’nin silahsızlanmadan önce hafif su nükleer reaktörü kurma talebinin kabul edilmeyeceğini tekrarladı.

Başkan Bush, bu konunun tartışılması için önce Pyongyang yönetiminin nükleer silah programına son verdiğinin kanıtlanması gerektiğini söyledi. İki lider, bölgedeki askeri gerginliği azaltmak için 1950-53 yılları arasındaki Kore savaşını sona erdiren ateşkes anlaşması yerine resmi bir barış anlaşması imzalanması konusunu da görüştüklerini açıkladı.

1950-1953 yılları arasında yapılan ve yarımadayı ikiye bölen savaş sonunda herhangi bir anlaşma imzalanmadığı için Kuzey ve Güney Kore teknik olarak hala savaşta.

İki lider Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (APEC) zirvesine katılmak amacıyla Cuma günü ülkenin güneyindeki Busan’a geçecek.

Güney Kore BM Tasarısı Oylamasında Çekimser Kalacak

Güney Kore, Kuzey Kore’deki insan hakları ihlallerini eleştiren Birleşmiş Milletler karar tasarısının oylamasında çekimser kalacağını duyurdu.

Avrupa Birliği tarafından önerilen tasarının bugün geç saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oya sunulması bekleniyor.

Güney Koreli yetkililer, çekimser kalma gerekçesi olarak bu konunun, iki Kore arasındaki ilişkiler bağlamında ele alınması gerektiğini ifade etti.

2000 yılında iki Kore liderinin bir zirvede görüşmesinden bu yana Güney Kore, Kuzey’le ilişkilerini daha dengeli yürütüyor ve Pyonyang’ı insan hakları ihlallerinden eleştiren kararlara katılmıyor.

XS
SM
MD
LG