Erişilebilirlik

Tunus'ta Bilişim Zirvesi


Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve bilgi toplumlarının geleceğinin tartışılacağı zirve, Tunus’ta başladı. Zirve başlamadan hemen önce Amerika’nın İnternet üzerindeki mevcut denetimini korumasını sağlayan bir anlaşma imzalandı.

Gece geç saatlerde varılan anlaşma uyarınca, Kaliforniya merkezli ICANN adlı şirket, İnternet üzerinde alan adı tahsisatı ve denetim yetkilerini devam ettirecek. ICANN, özel şirket olmakla birlikte Amerika Ticaret Bakanlığı tarafından denetleniyor.

Aralarında Çin ve İran’ın da bulunduğu bazı ülkeler, İnternet denetiminin Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulacak bir organ tarafından denetlenmesi önerisinde bulunmuştu. Ancak Amerika bu öneriye karşı çıktı ve bu tarz bir denetimin, demokratik olmayan rejimler tarafından, yeniliklerin önünü kapama ve sansürcü uygulamayı artırma amaçlı kullanılacağını savundu. Avrupa Birliği’yse daha temkinli bir yaklaşım sergiledi ve İnternet’in nasıl denetleneceği konusunun uluslararası bir forumda görüşülmesi çağrısında bulundu.

Gazetecilere açıklama yapan Amerikalı yetkililer, İnternet denetiminin Birleşmiş Milletler’e devredilmeyeceğini, ancak devletler, özel şirketler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşturulacak uluslararası bir forumun; bilgisayar suçları, virüs ve istenmeyen elektronik postalar gibi sorunlara çözüm bulmaya çalışacağını bildirdi. Yetkililer, kararın bağlayıcı etkisi olmadığına da dikkat çekti.

Amerika Ticaret Bakan Yardımcısı Michael Gallagher, anlaşmanın en azından ICANN’in ve özel sektörün günlük yetkilerini güvence altına aldığını söyledi: "İmzalanan belge özel sektör ve İnternet’in geleceği adına önemli bir başarı. İnternet her güne yeniliklerle girebilecek."

Bu konuda anlaşmaya varılmasıyla birlikte, Tunus’taki zirve, asıl hedefine yoğunlaşabilecek. Zirvede zengin ve yoksul kesimlerin İnternet erişimi konusunda yaşadığı uçuruma dikkat çekilecek ve bu duruma çözüm bulunması için çalışılacak. İki yıl önce Cenevre’de yapılan benzer bir toplantıda, bütün dünya nüfusunun İnternet’e bağlanabilmesi için 2015 yılı hedef alınmıştı. Bugün ise, Birleşmiş Milletler rakamlarına göre dünya nüfusunun yüzde 15’i İnternete bağlanıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde bilgi teknolojileri projelerine kaynak sağlamak üzere oluşturulan bir ödenek yalnızca 6 milyar dolar toplayabildi. Bu ödeneğin bir kısmı nakit paradan oluşurken, kalan miktar yalnızca vaatlerden oluşuyor.

Zirvenin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, bu ödeneğe daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu. Annan, sorunun teşhis edildiğini, artık bundan sonra çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG