Erişilebilirlik

Abdullah Gül Şam'ı Ziyaret Etti


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül sürpriz bir şekilde gittiği Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik kararının süratle ve tam olarak uygulanmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül beklenmedik bir ziyaret yaptığı Suriye’den döndü. Abdullah Gül Ankara’ya dönüşünde Esenboğa Havalimanında yaptığı basın toplantısında, ziyaretinin amacının Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin suikastle öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının süratle ve tam olarak uygulanmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Lübnan eski başbakanı ariri'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmada Suriye'nin tam işbirliği yapması çağrısında bulunan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti. Suriye ise Birleşmiş Milletler'e bu konuda tam işbirliği içinde olmadığı yönündeki suçlamaları redediyor.

Abdullah Gül,Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi. Gül, Suriye ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada Esad’la Hariri suikastının soruşturulmasının yanı sıra, bölgedeki reform konularını ve Irak’ı ele aldıklarını söyledi. Ziyaretinin “faydalı” geçtiğini belirten Dışışleri Bakanı Gül, bölgedeki problemlerin çözümüne katkı sağlamayı umut ettiklerini sözlerine ekledi. Abdullah Gül Suriye ziyaretinin haftasonu Bahreyn’de yaptığı görüşmeler sırasında belli olduğunu da söyledi.

Gül’ün Suriye’ye hareketinin ardından Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği de ziyaret sırasında verilecek mesajlar konusunda Türkiye ile aynı görüşleri paylaştıklarını bildirdi. Elçilik bu mesajları, Suriye’nin terörizme destek vermemesi, Irak ve Lübnan’ın içişlerine karışmaması ve özellikle de Hariri suikastıyla ilgili soruşturmada uluslararası toplumla işbirliği yapması olarak sıraladı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Abdullah Gül’ün Suriye ziyaretiyle ilgili olarak, Genişletilmiş Ortadoğu Projesi kapsamında Türkiye’nin görevinin eşbaşkanlık olduğunu hatırlattı ve Türkiye’nin barışa katkı sağlamak için yönlendirme çabalarının olacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Gül’ün beklenmedik Suriye ziyareti Türkiye’nin bölgesinde meydana gelen gelişmelere kayıtsız kalmayacağı mesajını da taşıyordu.

XS
SM
MD
LG