Erişilebilirlik

Derviş Türk Öğrencileri Övdü


İngiliz The Guardian gazetesine mülakat veren Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Pakistan depreminin ardından düzenlenen kampanyalarda Türk öğrencilerinin yardım çabalarını dünyaya örnek gösterdi.

Türkiye'de okul çocuklarının depremden hemen sonra birkaç gün içinde 10 milyon dolar topladıklarını vurgulayan Derviş, Katrina ve tsunami felaketlerindeki uluslarası hassasiyetin Pakistan'a da gösterilmesini istedi.

Derviş, petrol zengini ülkeler olan Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzun dönem yeniden yapılanma için Pakistan’a toplam 330 milyon dolar yardım yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin de 150 milyon dolar yardım sözü olduğuna işaret etti.

Kemal Derviş, ayrıca Pakistan'ın borçlarının silinmesi konusunda da uyarıda bulunarak "Borç silmek ancak gelecek yıllarda yapılacak faiz ödemelerinden kurtarır. Oysa Pakistan'ın şimdi nakit paraya ihtiyacı var." dedi.

İslamabad'da bu hafta düzenlenecek 'uluslararası bağış konferansı'na başkanlık edecek olan Derviş, yardım çabalarının artırılması önerisinde bulunacağını vurguladı ve katılımcı 70 ülkeden 'daha fazla yardım' isteyeceğini belirtti.

Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'nın deprem bölgesi için kredi açtığını hatırlatan Derviş, kredi yardımlarından ziyade bölgenin "acil yardıma" ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Derviş, özellikle Keşmir'in Pakistan'a ait bölgesinde insani bir krizin engellenmesi için dünyanın "derhal birkaç milyar dolar nakit yardım yapması" gerektiğini belirtti.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref de dünya basınına verdiği demeçlerde Katrina kasırgası ve tsunami felaketlerine verilen tepkiyi hatırlatarak, Pakistan'daki depremzedelere yönelik yardımın bunun çok gerisinde kaldığını belirtmişti.

Pakistan için yardım kampanyasında şu ana dek taahhüt edilen 300 milyon doların üçte birinden azı verilmiş durumda. İnsani yardım örgütleri, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya ve İtalya'nın ekonomileriyle kıyaslandığında, paylarına düşenden daha azını verdiklerini belirtiyorlar. Pakistan depreminin toplam maliyetinin beş milyar doları geçebileceği tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG