Erişilebilirlik

AP Gizli Cezaevlerini Görüşüyor


Avrupa Birliği ülkelerinde CIA’nin gizli cezaevleri bulunduğu iddiaları Avrupa Parlamentosu’nun da gündeminde. Konuya ilişkin derinlemesine bir soruşturma isteyen Avrupa Parlamentosu üyelerine açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu’nun adalet ve içişlerinden sorumlu üyesi Franco Frattini, bu iddiaların kanıtlanması halinde ilgili ülkelerin ciddi siyasi yaptırımla karşı karşıya kalacağını söyledi.

CIA’in El Kaide üyelerini Doğu Avrupa ülkelerindeki gizli merkezlerde tuttuğu iddialarını kanıtlayacak bir bulguya rastlanmadığını söyleyen Frattini, “Böyle bir durum varsa bu Avrupa Birliği’nin değerleri ve kuralları açısından ciddi bir ihlal oluşturacaktır” dedi. Derinlemesine soruşturma yapmanın Komisyon’un yetkilerini aştığını vurgulayan Frattini, “Bu derece ciddi bir ihlal, ilgili Avrupa Birliği ülkesine yönelik ciddi siyasi yaptırımları gündeme getirir” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu’nun sosyalist ve liberal üyeleri ise Brüksel’in konuya ilişkin pasif bir yaklaşım içinde olmasından hoşnut değil. Konuya ilişkin olarak düzenlenen oturumda parlamenterler ısrarlı bir şekilde soruşturma talebinde bulundular. Frattini ise Komisyon’un yapabileceği tek şeyin üye ülkelerle, sivil toplum örgütleriyle ve Avrupa Konseyi’yle bu konudaki diyalaoğu sürdürmek olduğunun altını çizdi. Frattini, Avrupa Birliği Antlaşması’nın Komisyon’a derinelemesine bir soruşturma açma yetkisi vermediğini hatırlattı.

Basının ve insan hakları örgütlerinin iddialara ilişkin olarak işaret ettikleri iki ülke olan Polonya ve Romanya ise bu iddiaları resmi bir şekilde yalanlıyorlar. Gizli cezaevleri iddialarının yanı sıra CIA’in terör şüphelilerini Guantanamo’ya taşımak için kuzey Avrupa ülkelerinin havalimanlarını kullandığı iddiaları da Kuzey Avrupa basınında giderek ağırlık kazanmaya başladı.

XS
SM
MD
LG