Erişilebilirlik

ABD'deki Türk Öğrencilerin Sayısı Arttı


Amerika’ya üniversite eğitimi amacıyla gelen Türk öğrencilerin sayısında artış görülüyor. Ancak New York'taki Uluslararası Eğitim Enstitüsü'ne göre, Amerika’nın, yabancı öğrencileri ülkeye çekme konusunda daha başarılı olması gerekiyor. Çünkü yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, yurtdışında okuyan Amerikalı öğrencilerin sayısında artış olurken, Amerika’ya gelen yabancı öğrencilerin sayısında genel olarak düşüş yaşanıyor.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü, yabancı öğrencilerin Amerika’da okumak için başvurmaktan çekindiğini saptadı. Bunun nedeni, yabancıların, Amerika'ya gelmek için vize işlemlerinin zor olduğunu düşünmeleri. Enstitüsünün başkan yardımcısı Peggy Blumenthal, Amerika’nın bu imajı düzeltmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“11 Eylül’den sonra Amerika’ya gelen yabancı öğrencilerin sayısında düşüş yaşanmıştı. Şimdi bir düzelme görülüyor, ancak buna rağmen, Amerika’nın kapılarının yabancı öğrencilere açık olduğunu duyurmalıyız. Amerika Dışişleri Bakanlığı, vize işlemlerini kolaylaştırdı. Ama yabancı öğrenciler bu durumun bilincinde değil.”

Uluslararası Eğitim Enstitüsünün son raporuna göre, geçen yıl Amerika’da 565,000 yabancı öğrenci kayıtlıydı. Bu sayı, önceki yıla oranla yüzde 1’lik bir düşüşü yansıtıyor.

Amerikan üniversitelerine kayıtlı olan yabancı öğrencilerin sayısında düşüş yaşanmasına rağmen, Amerika’ya Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısında önemli artış kaydedildi. Amerika’daki üniversitelere kayıtlı olan Türk öğrencilerinin sayısı yüzde 9 oranında arttı. Türkiye, yurt dışına öğrenci gönderen ülkeler arasında en büyük artışı gösterdi.

Amerika’ya en çok öğrenciyi gönderen ülke Hindistan. Hindistan’dan sonra Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada geliyor. Türkiye bu sıralamada 8’inci. Amerika’da 12,474 Türk öğrenci eğitim görüyor.

2003 – 2004 eğitim yılında yapılan bir araştırmaya göre, yabancı üniversitelere kayıtlı Amerikalı öğrencilerin sayısı ise yüzde 9,6 oranında arttı. O eğitim yılında, 191,000 Amerikalı yurt dışında eğitim gördü. Ancak, 2003 – 2004 eğitim yılında Türkiye’de eğitim gören Amerikalı öğrencilerin sayısında yüzde 12’lik bir düşüş yaşandı. Türkiye’de 200 Amerikalı öğrenci eğitim görüyor.

Uluslararası Eğitim Enstitüsüne göre, Amerikalı öğrenciler Avrupa’da eğitim görmeyi tercih ediyor. Yurt dışında okuyan Amerikalı öğrencilerin yüzde 61’i Avrupa üniversitelerinde okuyor. Peggy Blumenthal, küreselleşme gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, yurt dışına öğrenci göndermenin son derece önemli olduğunu söylüyor:

“Yurt dışında eğitim gören öğrenciler, küresel ekonomide daha etkili çalışabilir. Kültürel tecrübe kazanmış olurlar, bu da önemli. Bu nedenle, bizim öncelikliğimiz yurt dışına öğrenci göndermektir.”

Uluslararası Eğitim Enstitüsü'nün Open Doors 2005 raporu, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Eğitim ve Kültür Dairesinin desteğiyle yayınlandı.

XS
SM
MD
LG