Erişilebilirlik

Rice Şaron ve Abbas'la Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüştü.

Bu sabah Kudüs’te Başbakan Ariel Şaron’la biraraya gelen Bakan, daha sonra Ramallah’da Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüştü.

Rice, görüşmelerinde Gazze-Mısır sınırının açılması konusuna ağırlık verildiğini ve bunun gerçekleşmesinin an meselesi olduğunu söyledi.

İsrail’in Eylül ayında Gazze’den çekilirken sınırı kapatması, bölge ekonomisini felç etmişti.

Dün Kudüs’te bir konferansta konuşan Rice, Filistinlileri terörizmle mücadeleye ve demokratik reformları uygulamaya çağırdı.

Aynı toplantıda konuşan İsrail Başbakanı Ariel Şaron da Filistinlileri, barışla terörizm arasında bir seçim yapmaya çağırdı.

Rice Şaron ve Abbas'la Görüştü

Haftasonu resmi ziyarette bulunmak üzere İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice hem İsrail hem de Filistin tarafında temaslarda bulundu. Dün Kudüs'te yapılan Saban forum toplantısı kapsamında bir konuşma yapan Rice geçen hafta Amman'da meydana gelen terör saldırısının ardından dünyayı teröre karşı birleşmeye çeğırdı.İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüşmesinde Filistin örgütü Hamas'ın Ocak'ta yapılacak seçimlere katılımı konusunda Rice ve Şaron arasında ciddi fikir ayrılıkları yaşandı. Şaron Hamas'ın seçimlere katılmasını ölümcül bir hata olarak nitelerken Rice Filistin'in demokratikleşmesinde bu adımın atılamsı gerektiğini belirtti. Rice ayrıca Şaron'a Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin inşaatının durdurulması konusunda bir kere daha hatırlatmada bulundu .

Ardından Filistin yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşen Rice Filistin lideri ile Refah sınır kapısı hakkında fikir alışverişinde bulundu. İkili düzenledikleri basın toplantısında sınır kapısı hakkında İsrail'le bir anlaşmanın olabilirliğini açıkladı. Normal programa göre bugün Amman'a geçecek olan Rice bu ihtimal çerçevesinde Ürdün ziyaretini ertelemiş durumda. Refah sınır kapısından şu anda günde 35 tırın geçişine izin veren İsrail eğer anlaşma sağlanırsa günde 150 tır geçişine izin verecek. Mısır ile sınır kapısı olan refah'dan geçişlerin kolaylaşması Filistin ekonomisine büyük katkıda bulunacak. Ancak Gazze'den çekilme sırasında kapatılan Refah kapısından bu geçişleri canlı yayın kameralarıyla izlemek isteyen İsral'e filistin karşı çıkıyor. Kapıya konacak kameralardan gelecek görüntülerin bir Avrupa Birliği komisyonu tarafından izlenmesi gündemde.
Nablus'ta Operasyon
Bölgede yaşanan bir diğer gelişmede Nablus'ta düzenlenen askeri operasyonlar sonucu üst düzey bir Militanının öldürülmesi oldu. Hamas öldürülen liderin Emced Hanavi olduğunu açıkladı. İsrail ordusu Hanavi'nin kaçmaya çalışırken vurulduğunu duyurdu.

İzak Rabin'i Anma Töreni

İsrail'in 10 yıl önce bir suikaste kurban giden o dönem başbakanı İzak Rabin devlet töreniyle anıldı. Kudüs'deki Herzil dağında yapılan törenlere ABD eski Başkanı Bill Clinton ve esi Senatör Hillary Rodham Clinton ve kızlarının yanısıra 26 yabancı ülke delegasyonu 80 yabancı devlet büyükelçisi ve 1000'e yakın üniversite rektörü, asker, polis komutanları ile yüksek mahkeme hakimleri katıldı.
TSi 16:00 da yapılan törenin açılışında İzak Rabin'in öldürüldüğü gün olan 4 kasım 1995 yılnda tel aviv'de yaptığı barış mitingi konuşması dinlendi.

Ardından Başbakan ariel sharon kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Şaron konuşmasında İzak Rabin ile fikir ayrılıkları olsada İsraile bağlılığından bir an bile süphe etmediğini belirtti.

XS
SM
MD
LG