Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Sözleşmesi İmzalandı


Almanya'da geniş tabanlı bir 'büyük koalisyon' hükümeti kurulması için varılan anlaşma, üç partinin düzenlediği kurultaylarda kabul edildi.

Uzun süren müzakerelerin ardından hafta sonu imzalanan koalisyon sözleşmesi, Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik, Hıristiyan Sosyal Birlik ve Sosyal Demokrat Parti delegelerinden onay aldı. Angela Merkel'in 22 Kasım'da başbakan olması bekleniyor.

Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak göreve gelmeye hazırlanan Merkel, parti delegelerine yaptığı konuşmada, seçim sonuçları çerçevesinde en iyi seçenek olduğu için Büyük Koalisyon’da karar kıldıklarını söyledi.

Uluslararası alanda da hareket yeteneğine sahip bir hükümet kurulması istediklerini kaydeden Merkel, Türkiye konusuna da değindi.

Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda Birliğin kabul edebilme yeteneğinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Merkel, “Eğer Avrupa Birliği Türkiye gibi büyük bir ülkeyi kabul edebilecek durumda olmazsa, o zaman Türkiye ile imtiyazlı bir ilişki olmalı. Bunu koalisyon sözleşmesine de dahil ettik'' dedi.

XS
SM
MD
LG