Erişilebilirlik

Tamiflu'da Yan Etki İddiasi


Kuş gribiyle mücadele amacıyla birçok ülke, grip ilacı Tamiflu’yu depolamaya başladı. Ancak Japonya Sağlık Bakanlığı, Tamiflu’nun yan etkileri olduğunu ve davranış bozukluklarına yol açtığını açıkladı. Japonya’da bazı çocuk ve gençlerin Tamiflu aldıktan sonra öldüğü bildirilmişti.

Japonya Sağlık Bakanlığı, Tamiflu’yu reçeteli alıp kullanan bazı çocuk ve gençlerin ölümüyle ilgili haberleri araştırmayı sürdürüyor. Bakanlık şu ana kadar en azından bir çocuğun, ilaçtan kaynaklanan yan etkilerden öldüğünü doğruladı. Aynı şekilde ilacı son dört yıl içinde kullanan 64 çocuk ve genç hastada psikolojik bozukluklara rastlandı.

Uzman doktor Rokuna Hama, son üç yıl içinde yaşları 2 ila 17 arasında değişen 8 çocuk ve gencin şüpheli biçimde öldüğünü bildirdi. Hama’ya göre, Tamiflu, diğer güçlü ilaçlar gibi davranış bozukluklarına yol açabilecek etken maddelere sahip. Doktor Hama, bu etken maddelerin yatıştırıcı ve uyku verici etkiye sahip olduğunu; sinir sisteminde tahribata yol açtığını söylüyor.

Tamiflu ilacının Japonya’daki dağıtımını üstlenen firmanın yetkililerinden Yuji Yamaşita ise, Sağlık Bakanlığını iki ölüm olayıyla ilgili olarak bilgilendirdiklerini söyledi. Yamaşita, bakanlığın üzerinde durduğu davranış bozukluklarından ise haberi olmadığını belirtti.

Tamiflu, İsviçre’de Roche ilaç firması tarafından üretiliyor. İlaç, gribe yolaçan virüsün insan vücudunda yayılmasını durduruyor. İlacın Japonya’da satışa çıkarılan ambalajının üzerinde, bilinç zayıflığı, anormal davranışlar, halüsinasyon, diğer psikolojik ve sinir rahatsızlıklarına yolaçabileceği yolunda uyarı bulunuyor.

Doktor Rokuna Hama, Tamiflu’nun göreceli olarak yeni bir ilaç olmasından dolayı, ortaya çıkan davranış bozukluklarının yüksek ateşten kaynaklanabileceği gibi yanlış bir izlenim oluştuğunu belirtiyor.

Roche firması da tüketiciler için yayınladığı bilgilerde, Tamiflu kullanımıyla ilgili bazı davranış bozukluklarından ve diğer yan etkilerden söz etti. Bununla birlikte firma, bu olayların seyrek meydana gelmesi yüzünden, ilacın doğrudan kullanımıyla ilgili bir ilişki kuramadıklarını bildirdi.
XS
SM
MD
LG