Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Muhalefet Gösteri Yaptı


Azerbaycan’da muhalefetin gösterisinde on binlerce kişi, ellerindeki turuncu bayrakları sallayarak özgürlük istedi, Aliyev’i de istifaya çağırdı. Dünkü gösteri, seçimlerde hile yapıldığını öne süren muhalefetin ilk kitlesel protesto eylemi oldu. Ana muhalefet durumundaki Azatlık partisinin çağrısıyla düzenlenen gösteride, parçalanmış ve yeterli mali güce sahip olmayan muhalefet grupları, ilk kez birleşip ahenk içinde bir tablo sergiledi.

Bakü’deki Zafer Meydanı’nda düzenlenen büyük gösteriyi zırhlı polisler, her köşe başından ve binaların damlarından izledi. Ana muhalefet partisi lideri Ali Kerimli bu gösteriyle halkın, sindirilemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Kerimli gösteriye katılanlara da, büyük kahramanlık sergilediklerini söyledi. Halk Cephesi’nin lideri, Avrupalılarla Amerika’nın Azeri seçmeninin kullandığı oy için savaşmaya hazır olduğunu gördüklerini kaydetti. Kerimli ayrıca gösterinin, Azerbaycan’ın demokrasiye hazır olduğunun da işareti sayılması gerektiğini savundu. Kalabalık, “çadırlar meydana” şeklinde slogan attı. Bu, Azeri muhalefetin Ukrayna’da, seçimde hile yapıldığı öne sürerek başkentin ana meydanında kurdukları çadırlarda günlerce bekleyen seçmenin izinden gitme isteğinin ifadesiydi.
Besteci olduğunu söyleyen yaşlı kadın, şikayetlerini beş yıldır parlamento üyelerine yazdığı halde yanıt alamadığını söylüyor ve Zafer meydanında yerini alacağını belirtiyor. Şu andaki yöneticilerin Azeri halkını hiç düşünmediğini belirten yaşlı kadın, yeniden seçilmiş olmalarını hayretle karşıladığını da ekliyor.

Muhalefetteki Musavat Partisinin lideri İsa Kamber 2003 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini İlham Aliyev’in değil, kendisinin kazandığını iddia ediyor. Kamber dünkü gösteride, iktidarın tıpkı ülkenin zenginliklerini çaldığı gibi halkın oyunu da çalmaya çalıştığını söyledi.

Muhalefet Lideri Kamber, “seçimi iktidarın kazanmadığını herkes biliyor” şeklinde konuşuyor.

Muhalefetin iddiaları Amerika, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve bağımsız gözlemcilerin, seçimi antidemokratik ilan etmesiyle kuvvet kazandı. Dünkü gösteri, tanınan üç saatlik süre içinde olaysız ve polis müdahalesi olmadan tamamlandı. Bu, son haftaların polisle çatışmasız ilk gösterisi oldu.

XS
SM
MD
LG