Erişilebilirlik

Ürdün'deki Saldırıları El Kaide Üstlendi


Ürdün’ün başkenti Amman’da dün gece üç büyük otelde meydana gelen patlamalarda, en az 56 kişi öldü, yüzden fazla kişi de yaralandı.

Polis, eylemi hazırlayanları ele geçirmek için geniş çaplı soruşturma başlatırken, Ürdün asıllı Ebu Musab El Zerkawi liderliğindeki El Kaide Irak örgütü, Internet’te yayınladığı mesajda, saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Bu arada saldırıya uğrayan Radisson, Grand Hyatt ve Days Inn otellerinde, kimlik belirleme çalışmaları çerçevesinde DNA testleri yapılıyor.

Başbakan Yardımcısı Marvan Muaşir, ölenlerden çoğunun Radisson otelindeki bir düğüne katılan Ürdünlüler olduğunu açıkladı.

Grand Hyatt otelindeki görgü tanıkları, intihar bombacısının Irak aksanıyla konuştuğunu söyledi.

Ürdün Kralı Abdullah yayınladığı bir bildiride saldırıları kınadı ve olaylardan “yanlış yönlendirildiğini” söylediği kesimleri sorumlu tuttu. Kral, saldırı üzerine Kazakistan gezisini yarıda keserek ülkesine geri döndü.

Saldırıların ardından Ürdün’de sınır kapılarından geçişler durduruldu ve bugün için devlet daireleri tatil edildi.

Bush saldırıları kınadı

Başkan Bush, Ürdün’de düzenlenen saldırıları kınadı; Kral Abdullah ve halkına başsağlığı diledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika’nın soruşturma ve sorumluların adalet önüne çıkartılması için yardıma hazır olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, saldırıları büyük trajedi olarak nitelerken; saldırganların tereddüt etmeden can aldıklarını söyledi.

Annan Ürdün'e gitmiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da saldırıları kınadı ve üye ülkelerden terörle mücadele için daha kapsamlı bir plan etrafında birleşmelerini istedi. Ortadoğu ülkelerini ziyaret eden Annan, Ürdün’e yapacağı geziyi iptal etti.

Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, saldırıları haklı çıkaracak hiçbir gerekçe olmadığını kaydetti.

Dışişleri Abdullah Gül de biraz önce yaptığı açıklamada, saldırıları kınadı ve Ürdün halkına başsağlığı diledi. Gül, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG