Erişilebilirlik

Fransa'da Üç Kentte Sokağa Çıkma Yasağı


Fransız hükümeti, iki haftadır süren sokak çatışmalarını bastırmak için yerel yetkililere sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verdi.

Yetki, ilk kez dün gece Fransa’nın kuzeyinde aralarında Amiens’de bulunduğu üç kentte uygulandı. Kundaklamalarda kullanılabileceği gerekçesiyle, gençlere benzin satışı da yasaklandı.

İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, kararın Cumhurbaşkanı Jack Şirak’ın başkanlığında yapılan olağanüstü hükümet toplantısında alındığını söyledi. 27 Ekim’de Paris’in kenar mahallelerinde başlayan şiddet olayları 300 kent ve kasabaya yayıldı, binlerce otomobil ateşe verildi, birçok ev ve işyeri yakıldı. Ancak alınan son önlemlerden sonra şiddet eylemlerinde dün gece bir azalma gözlendi.

Cumhurbaşkanı Chirac’ın isyanın bastırılacağı ve suçluların cezalandırılacağı yolundaki açıklamasına rağmen, eylemler devam ediyor. Fransızlar, işsizlik, eğitimdeki yetersizlikler ve ırk ayrımcılığının şiddet eylemlerine neden olduğuna inanıyor. Başbakan Dominique de Villepin, hükümetin bu sorunların çözümü için adım atacağını bildirdi.

Paris muhabirimiz Mine Kırıkkanat'ın verdiği ayrıntıları dinlemek için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz.



XS
SM
MD
LG