Erişilebilirlik

Talat ABD Gezisini Değerlendirdi


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İstanbul Atatürk havalimanında Amerika temaslarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Görüş ve taleplerimizi hem Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a, hem de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a ilettik diyen Talat, Rice’la görüşmesinde izolasyonların kaldırılmasının gerekliliğini anlattıklarını söyledi.

Talat Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptığı görüşmede ise, Birleşmiş Milletler sürecinin bir an önce başlatılması gerektiği üzerinde durduklarını ifade etti. Annan’ın adada yeni bir başarısızlıktan endişe duyduğunu da belirten Mehmet Ali Talat, başarı güvence altına alınmadığı, tarafların Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kararlı bir duruş ortaya koymadığı sürece başlama konusunda Annan’ın çekingen davrandığını söyledi.

Önlerindeki temel hedefin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Talat, izolasyonların kaldırılmasının çözüm için bir araç olduğunu ancak çözümün yerini izolasyonların tutmayacağını bu görüşün ise, dünya, Amerika ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından kabul gördüğünü belirtti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Amerika ziyaretini “iyi ve umut verici” sözleriyle değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Talat, Kıbrıs’lı bir Rum politikacının yeşil hatta girerek Türk bayrağını asılı olduğu direkten indirmesi olayına tepki gösterdi ve yapılanın ayıp ve hırsızlık olduğunu söyledi.

İngiltere’nin adada bir çözüm konusunda Kıbrıs Türk tarafını destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine ise Talat, “İngiltere bizi destekliyor” dedi. Mehmet Ali Talat, İngiltere'den de izolasyonların kaldırılması ve direk uçuşların başlatılmasını talep edeceklerini söyledi.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Amerika temasları konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da telefonla bilgilendirdi.

XS
SM
MD
LG