Erişilebilirlik

'ABD'yle İşbirliğine Devam'


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün düzenlediği basın toplantısıyla, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerika’yla ilişkiler ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Amerika ziyareti Gül’ün konuşmasında değindiği konular arasındaydı.

Abdullah Gül, Türkiye ile Amerika arasında yapılan sık ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilere ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Terörle mücadele konusundaki işbirliğinin de devam ettiğini belirten Gül, “bu konuda Amerika’nın ciddiyetinin farkındayız” dedi. Dışişleri Bakanı, terörle mücadele konusunda hemen sonuç alınamadığını ancak, Amerika ile bu konuda yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Gül, Amerika’nın Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki ciddi beklentilerinin farkında olduğunu belirtti ve “ümit ediyorum ki bunun neticeleri görülecektir” dedi. Türkiye, uzun süredir Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla “aktif mücadele” konusunda Amerika’nın desteğini istiyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün konuşmasında değindiği bir diğer konu ise, Kıbrıs ve Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Talat’ın Amerika ziyareti oldu. Talat’ın Amerika ziyaretinin önemine dikkat çeken Gül, adada kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için olumlu adımlar atmaya çalışacaklarını ifade etti ancak, “bu sefer bu adımlar karşılıksız kalmamalı” dedi. Konuşmasında Kıbrıs Rum kesimini de eleştiren Dışişleri Bakanı, adada bir çözüm için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere herkesin katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Gazeteciler tarafından Abdullah Gül’e yöneltilen bir diğer soru ise, Belçika’nın Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal’ı Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı yargılayamayacağı yönündeki kararı oldu. Kararı “talihsiz ve üzücü” olarak değerlendiren Abdullah Gül, bu kararın siyasi olmadığını ancak terörle mücadelede işbirliğini zayıflattığını söyledi. Gül, “Belçika bu teröriste şemsiyelik yapıyor gibi gözüküyor” diye konuştu.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, TOYOTA-SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996'da öldürülmesi olayının zanlılarından Fehriye Erdal, 1999 yılında Belçika'da sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika Gent Mahkemesi dün Fehriye Erdal'ın, Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağına karar verdi.

XS
SM
MD
LG