Erişilebilirlik

BM Guantanamo Üssünü Denetleyecek


Birleşmiş Milletler denetçileri, Amerika’nın terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo üssünü ziyaret edecek. Denetçiler, Amerikalı yetkililerle ziyaretin ayrıntılarını belirlemeye çalışıyor.

Birleşmiş Milletler, 2004 yılının Haziran ayında insan hakları ihlalleriyle ilgili iddiaları soruşturmak için Amerikan Hükümetinden izin istemişti. Amerika, geçen hafta, denetim için adları geçen beş Birleşmiş Milletler denetçisinden üçüne, Guantanamo’da inceleme yapma izni verdi.

Denetçilerden Manfred Nowack, Amerika’nın isteği üzerine ziyareti bir günle sınırlı tutacaklarını ancak, denetimin diğer koşullarında taviz verilmeyeceğini vurguladı:

“Tutuklularla koşulsuz ve özel görüşme hakkı taviz verilmeyecek konuların başında... Eminiz ki, Amerikan Hükümeti, Birleşmiş Milletler’in Guantanamo’da rehberli turistik bir geziye benzeyebilecek, ve daha önce Kongre üyeleri ve basın mensupları için uygulanan bir denetimi kabul etmeyeceğini anlayacaktır. Tutuklularla özel görüşme hakkı, pazarlığa açık değil.”

Nowack, denetim koşullarını daha önceki yıllarda, aralarında Çin’in de bulunduğu 20’den fazla ülkenin kabul ettiğini ve bu konuda Amerika’ya bir ayrıcalık tanınmayacağını vurguladı. 6 Aralık’ta Guantanamo üssünü ziyaret edecek denetçiler, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun altında bağımsız olarak faaliyet gösteriyorlar.

XS
SM
MD
LG