Erişilebilirlik

Yeni Delhi'de Yeni Terör Saldırısı Endişesi


Hindistan’da 61 kişinin ölümüne ve 150’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıların ardından başkent Yeni Delhi’de güvenlik güçleri alarma geçti.

Başkentte olağanüstü hal ilan edildi, bütün pazar yerleri kapatıldı.

Saldırıların sorumlularını arama çalışmaları sürerken, yetkililer halktan kalabalık yerlerden uzak durmasını istedi.

Yeni Delhi’de Cumartesi akşamı biri bir otobüste diğerleri ise iki ayrı alışveriş merkezinde olmak üzere peş peşe üç bomba patlamıştı. Patlamalar sırasında bir çok Hindu yaklaşan “Işık Bayramı” nedeniyle alışveriş yapıyordu.

İpucu bulmak umuduyla patlamaların meydan geldiği yerleri araştıran polis, 10 kişinin göz altına alındığını açıkladı.

Adı pek duyulmamış olan İnkılap adlı bir örgüt, Keşmir’in Hindistan denetimindeki bölgesinde bir haber ajansını arayarak olayın sorumluluğunu üstlendi. İnkılap gurubunun, Keşmir’de faaliyet gösteren Pakistan merkezli Lashkar-e-Taiba adlı terör örgütüyle bağlantısı bulunuyor.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, saldırıların bir terör eylemi olduğunu açıkladı başkent Yeni Delhi ile bütün ülke çapında alınacak güvenlik önlemlerini görüşmek üzere bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Saldırılara Bütün Dünyadan Tepki Geldi

Bu arada Cumartesi günkü bombalı saldırılara Washington’dan Kabil’e kadar dünyanın her yerinden tepki yağıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice saldırıları, bayram kutlamalarına hazırlanan masum insanları hedef alan iğrenç bir eylem olarak tanımladı. Rice, terörle mücadelenin bütün dünya tarafından birlikte yürütülen bir çaba olduğunu belirterek, Amerika’nın suçluların adalet önüne çıkarılması için Hindistan’ın yanında olduğunu vurguladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai de olayı insanlık dışı bir terör eylemi olarak tanımladı ve katliamı şiddetle kınadığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da saldırılardan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Pakistan Enformasyon ve Yayın Bakanı Şey Raşid Ahmed bu barbarca saldırı karşısında ülkesinde şaşkınlık yarattığını duyurdu.

Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder barbarca diye tanımladığı bombalı saldırıları kınadı ve bütün ülkeleri teröre karşı yakın işbirliğine çağırdı.

Avustralya Başbakanı John Howard, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Japonya Dışişleri Bakanı da yaptıkları açıklamalarla saldırıları kınayan isimler arasında yer aldı.

XS
SM
MD
LG