Erişilebilirlik

'İşgalci Terimi Talihsiz Açıklama'


Ankara, İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott’un, “Türkiye’yi Kıbrıs’ta yasadışı işgalci” olarak tanımlamasını, “talihsiz bir açıklama” olarak niteledi.

Kıbrıs’ı geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Avrupa Birliği’nin dönem başkanı İngiltere’nin Başbakan Yardımcısı John Prescott, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos ile yaptığı görüşmenin ardından, “Türkiye’nin Ada’nızı yasadışı işgalinden kaynaklanan sorunlarınız da dahil olmak üzere tartışacak pek çok konu var,” yönünde bir açıklama yapmıştı.

İngiltere Başbakan Yardımcısı’nın, “Türkiye’yi Kıbrıs’ta yasadışı işgalci” olarak tanımladığı bu açıklamaya, Türkiye’nin tepkisi gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı, Prescott’un bu sözlerinin hatırlatılması üzerine yaptığı açıklamada, “İngiltere Başbakan Yardımcısı’nın gerçekleri saptıran ifadelerini talihsizlik olarak değerlendiriyoruz” denildi.

Dışişleri, Kıbrıs’ta garantör ülke konumunda bulunan ve tarihi itibariyle konunun gelişimine ve ayrıntılarına vakıf olması beklenen bir ülkenin Başbakan Yardımcısı’nın açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Açıklamada, Prescott’un Türkiye hakkında söylediği ileri sürülen sözlere gerekli yanıtın Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından verildiği de vurgulandı ve Talat’ın sözlerinin Türkiye tarafından paylaşıldığı belirtildi.

Washington’da temaslarda bulunan Talat, Prescott’un sözleriyle ilgili bir soruya “Garantör ülke olan İngiltere’nin Başbakan Yardımcısı böyle diyorsa, herhalde sorunu bilmiyor” yanıtını vermişti.

XS
SM
MD
LG