Erişilebilirlik

Peres: İran BM'den İhraç Edilsin


İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İran’ın Birleşmiş Milletler’den ihraç edilmesi gerektiğini söyledi. Peres bu açıklamayı, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, İsrail devletinin yok edilmesi çağrısında bulunması üzerine yaptı.

Peres, Ahmedinejad’ın açıklamasının Birleşmiş Milletler’in temel prensipleriyle çeliştiğini belirtti. Ahmedinejad, İsrail’i tanıyan ülkeleri de uyararak, bu ülkelerin sonsuza kadar bu utancı taşıyacaklarını da söylemişti.

“Siyonizimsiz Bir Dünya” adlı konferansta, dün binlerce üniversite öğrencisine hitap eden Ahmedinejad, İsrail’i tanıyan ülke ve liderlerin Müslümanların gazabına uğrayacağını öne sürdü. İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni’nin sözlerini tekrarlayan Ahmedinejad, İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini ifade etti. İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in Gazze şeridinden çekilmesini ise, Müslüman ülkelerin Yahudi devletini tanımasını amaçlayan bir tuzak diye niteledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, İran Devlet Başkanı’nın bu ifadelerinin, Bush yönetiminin bu ülkenin nükleer programıyla ilgili kaygılarını doğruladığını belirtti.

XS
SM
MD
LG