Erişilebilirlik

Saddam'ın Avukatlarından Mahkeme Boykotu


Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in avukatları, güvenlikleri sağlanıncaya kadar mahkemeye çıkmayacaklarını bildirdi. Bu karara, Saddam Hüseyin’in savunma avukatlarından Sadun Cenabi'nin öldürülmesi neden gösterildi.

Avukatlar, Saddam Hüseyin'le yargılanan eski Iraklı yetkililerin temel hakları açık biçimde ihlal edildiği sürece, saydam ve adil bir yargılama yapılmasının mümkün olmadığını ileri sürdüler. Savunma avukatlarına başkanlık eden Halil El Duleymi imzalı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler'den yardım talep edilerek, her bir avukat için 15 koruma görevlisi istendi.

Açıklamada ayrıca, avukat Sadun Cenabi'nin öldürülmesinin uluslararası bağımsız bir kurul tarafından soruşturulmasının istendiği de kaydedildi. Saddam Hüseyin ve 7 eski Iraklı yetkilinin mahkemesi, 28 Kasıma ertelenmişti. Mahkemenin açılışında konuşan ve haklarındaki dava dosyasını reddeden devrik lider ve yandaşları, suçlu bulunmaları halinde idama mahkum edilecek.

Saddam Hüseyin, 1982 yılında, kendisini hedef alan suikast girişiminden sonra Dujail’de 143 Şii’nin katledilmesi olayıyla ilgili olarak yargılanıyor.

XS
SM
MD
LG