Erişilebilirlik

Almanya'da Bütçe Kesintisi Kararı


Almanya’da Birlik Partileri ile SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri sürüyor ve görüşmelerden kamuoyuna yansıyan ayrıntılar ve alınan ilk ortak kararlar, daha şimdiden keyifleri kaçırıyor.

İki taraf, Euro bölgesi borçlanma kriterinin tutturulabilmesi için bütçe harcamalarını 2007 yılına kadar 35 milyar Euro azaltma kararı aldılar.

Büyük koalisyon hükümetinin kurulmasıyla ilgili görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Müntefering Alman tarihinin en kapsamlı bütçe dengeleme operasyonunu başlatacaklarını belirtirken Hristiyan Demokrat Birlik Genel Başkanı ve müstakbel Başbakan Merkel bütün mali tabuların yıkılacağını söyledi.

Büyük koalisyon ortaklarının katma değer vergisini kademeli olarak yüzde 16’dan yüzde 18’e ve daha sonra da yüzde 20’ye çıkarmayı planladıkları haber veriliyor. Buna paralel, gelir ve kazanç vergilerinde taban ve tavanın aşağı çekilmesi, işletme vergisinin azaltılması, devletin değişik alanlarındaki desteğin azaltılması yada kaldırılması gibi konularda da Birlik Partileriyle SPD´nin ortak bir çizgi yakaladıkları bildiriliyor.

Özellikle KDV ile ilgili planlar ekonomistler arasında da çok tartışılıyor. Tüketimin zaten gerilediği ve vatandaşın cebindeki parayı saklamaya çalıştığı bir dönemde KDV´yi arttırmanın çözüm değil sorun olacağı belirtiliyor.

Hükümete ortak olmaya hazırlanan SPD içinde de varılan anlaşma huzursuzluk yaratıyor, nitekim federal milletvekili Lale Akgün de KDV’nin arttırılmasına karşı.

Bu gelişmeler cüzdanındaki parası zaten her geçen yıl daha da azalan ve kitlesel işsizlikten de bunalan sokaktaki vatandaşı ise daha hükümet tam anlamıyla kurulmadan çok sıkıyor.

Öte yandan Birlik partileri ve SPD başbakanın seçim tarihi konusunda da anlaştılar, buna göre Federal Parlamento 22 Kasım Salı günü bir araya gelerek, yeni başbakanı seçecek. Bu başbakanın da ismi çok büyük bir ihtimalle Angela Merkel olacak.

Cem Dalaman'ın konuyla ilgili ayrıntılı haberi ve yaptığı söyleşileri yukarıdaki Real Audio bağlantısından dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG