Erişilebilirlik

25 Ekim 2005: Suriye'yle İlgili Tartışmalar Sürüyor


Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri suikastiyle ilgili Birleşmiş Milletler soruşturmasının yankıları sürüyor. New York Times, gazetesi, Suriye’yi suçlayan raporun bugün Güvenlik Konseyi’ne sunulacağını hatırlatıyor ve Amerika’nın Şam hükümetine karşı askeri tehditlerden kaçınması gerektiğini savunuyor. Yorum şöyle devam ediyor:

"Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi durumunda yerine daha acımasız generallerin ya da aşırı dinci grupların gelmesi mümkün. Dolayısıyla bu ürkütücü seçenekler karşısında ancak Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde hareket etmek hayati önem taşıyor. Bush yönetimi, Irak savaşı nedeniyle zarar gören uluslararası işbirliğini yeniden canlandırmak istediğini söylüyor. Mevcut durum, bu konuda önemli bir fırsattır."

USA Today de Suriye’ye karşı izlenecek politikanın çok dikkatle ele alınması gerektiğini vurguluyor. Gazetenin yorumunda, Beşar Esad yönetiminin devrilmesi halinde Suriye’nin bir kargaşaya sürüklenebileceği kaydediliyor ve en güçlü iktidar adayının Müslüman Kardeşler örgütü olduğu vurgulanıyor. Yorum devamla şöyle:

"Hariri suikastine katılanları teslim etmesi, yabancı gözlemcilerin denetiminde çok partili seçimlere gitmesi ve teröre verdiği desteği sona erdirmesi için Esad’a baskı yapılmalıdır. Esad, iktidarda kalabilmek için bütün bu koşullara uyacaktır. Şimdiye kadar, daha sert yaptırımlardan kaçınabilmek için kendisinden istenen her şeyi yaptı. Eğer meseleye doğru yaklaşılırsa, Bush yönetiminin kendi başına hareket etmesi nedeniyle Irak’ta sağlanamayan uluslararası baskı, Suriye için mümkün olabilir. Ancak doğru bir politika izlenmezse, bölgedeki karışıklık daha da artabilir."

Washington Post ise Amerikan merkez bankası başkanlığına yapılan atamayı ele alıyor. Gazete, Başkan Bush’un bankanın başına atadığı ekonomi danışmanı Ben Bernanke’yi saygın bir akademisyen olarak tanımlıyor ancak kriz yönetimi konusunda tecrübesiz olduğuna dikkat çekiyor. Yazıda özetle şu görüşler dile getiriliyor:

"Bernanke, Merkez Bankası’ndaki üç yıllık görevinin yanı sıra, dört ay boyunca Bush’un ekonomi danışmanlarının başkanlığını yaptı. Fakat hiçbir zaman ekonomik sorunları yönetmek veya doların değer kaybıyla uğraşmak zorunda kalmadı. Bush yönetiminin ekonomi ekibinin pek de güven vermeyen geçmişi göz önüne alındığında, bu ciddi bir eksiklik. Bernanke, kriz yönetimi konusunda daha tecrübeli olan diğer Merkez Bankası yöneticilerinin birikiminden yararlanmalıdır."

Boston Globe gazetesi ise atamayı destekliyor ve Bernanke’nin saygın bir ekonomist olduğunu belirtiyor. Ocak ayı sonunda emekliye ayrılacak olan Merkez Bankası başkanı Alan Greenspan’in 18 yıl boyunca bir çok önemli sınavdan başarıyla geçtiğini ifade eden gazete, Bernanke’yi de siyasi baskılara boyun eğmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

"Artan bütçe açığı, bireysel tasarrufların azalması, dış ticaretteki dengesizlik ve muhtemel bir konut sorunu Bernanke’yi bekliyor. Eğer kendisini bu göreve atayan kişilerden siyasi baskı görürse, Bernanke’nin doğru olanı yapmak için entelektüel yeteneklerinin hepsine ihtiyacı olacak."

XS
SM
MD
LG