Erişilebilirlik

İsrail: Hamas Meşru Siyasi Ortak Olamaz


İsrail, Ocak ayında yapılacak Filistin Parlamentosu seçimlerine Hamas’ın girmesine izin verilmesi halinde işbirliği yapmayacağı tehdidinden geri adım attı.

Amerika’nın Sesi’ne demeç veren İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, seçime doğrudan müdahale edilmeyeceğini söyledi. İsrail, daha önce İslamcı militanların seçime girmesini engellemekle tehdit etmişti ancak, uluslararası destek göremeyince bu tehdidi geri aldı.

Hamas’ın İsrail’li sivillere karşı sayısız saldırının sorumlusu gaddar bir terör örgüt olduğunu söyleyen İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, “Hamas bir terörist örgüt olarak kaldıkça meşru bir siyasi ortak olamaz” dedi. İsrail tarafının bu açıklamalarına karşı Filistin’in baş müzakerecisi Saeb Erakat, Hamas’ın seçimlere katılmasının demokrasinin bir göstergesi olduğunu savundu:

Erakat, tek bir otorite altında toplanmanın ve kamu düzenin tam olarak sağlanmasının seçimlerden geçtiğini söyledi. Bu arada, Filistin Başbakanı Ahmet Kureyi, el Akşa Şehit Tugayları’ndan militanların polis olmak üzere eğitileceklerini açıkladı. Batı Şeria’da İsrail askerleri girdikleri çatışmada en az bir Filistinliyi öldürdü.

XS
SM
MD
LG