Erişilebilirlik

Orhan Pamuk'a Almanya'dan Ödül


Dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen ve bu sene 262 Türk yayınevinin de katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı’nın geleneksel doruk noktası Alman Barış Ödülü bu yıl Orhan Pamuk’a verildi. 1950 yılından bu yana her sene "Edebiyat, bilim veya sanat yolunda barış fikrinin gerçekleştirilmesine önemli katkılarda bulunan" kişilere verilen ödül, uluslararası alanda en saygın edebiyat ödüllerinden biri olarak sayılıyor.

Bu yılki Barış Ödülü’nü alan Pamuk için Frankfurt’da Paul Kilisesinde görkemli bir tören düzenlendi.

Özellikle "Beyaz Kale", "Adım Kırmızı" ve "Kar" adlı kitaplarının Almanca’ya çevirileriyle Almanca konuşulan ülkelerde en çok tanınan Türk yazarı olmayı başaran Pamuk ödülün gerekçelendirmesinde "Doğu'nun Batı'daki, Batı'nın ise Doğu'daki izlerini en iyi izleyen ve Avrupa ile Müslüman Türkiye’yi buluşturan yazar," olarak tanımlandı.

Pamuk 25 bin Euro bedelindeki ödülü ünlü şair, diplomat ve Berlin Festival Vakfı’nın yöneticisi Joachim Sartorius'un elinden aldı. 80li yıllarda Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde Kültür Müşavirliği yapan Sartorius takdirnamesinde Orhan Pamuk’u Dostoyevski, Balzac ve Flaubert gibi yazarlara benzeterek, Pamuk’un romanlarıyla Almanların Türkiye’yi anlamalarına katkıda bulunduğunu ve edebiyat dünyası için büyük bir şans sayılması gerektiğini ifade etti.

Orhan Pamuk ise merakla beklenen konuşmasının ağırlığını romanın ve romancının önemine ayırdı. Romanın Batı Medeniyetinin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirten Pamuk, kendisinin de romanı kimlik arayışında ve tarihi kavramakda en önemli sanat kolu olarak algıladığını söyledi.

Geçen Şubat ayında bir İsviçre gazetesine verdiği bir demeçte "Türkiye´de 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürüldü," dediği için hakkında "Türklüğü aşağıladığı" gerekçesiyle dava açılan Pamuk’un, ödül töreninde bu konuya doğrudan girmemeye özen gösterdiği dikkati çekti.

Pamuk konuşmasında Avrupa Birliği’ne, Türkiye’nin tam üye olarak Birlik’e kabul edilmesi çağrısında bulundu, "Avrupa gerçekten aydınlanma, eşitlik ve demokrasi ruhuyla doluysa, o zaman Türkiye’nin barışsever Avrupa’da yerini alması gerekir,” dedi.

Türkiye törende resmen sadece Frankfurt Başkonsolusu tarafından temsil edilirken, töreni izlemek için Frankfurt’a gelen yazar gazeteci Altan Öymen Orhan Pamuk’un edebiyat ağırlıklı bir konuşma yapmasının ödüle uygun olduğunu söyledi.

Öte yandan Orhan Pamuk Cumartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında ise Ermeni meselesiyle ilgili sözlerinin arkasında olduğunu belirtti. Pamuk, "Bu sözlerimin sorumluluğunu taşıyorum. Bunun arkasında, Osmanlı Ermenilerinin başına gelen şeyi Türkiye'de konuşabilme vardır. Ben bir romancıyım ve sorun insan acısı ve bunu konuşabilme sorunudur," diye konuştu.

Frankfurt’da bulunan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tözüner Pamuk’un bu görüşlerine rağmen bir yazar ve aydın olarak düşünce özgürlüğünün kısıtlanamıyacağını belirtti.

Akşam saatlerinde kapılarını ziyaretçilere kapatan Frankfurt Kitap Fuarında 100 yeni çıkan yayın tanıtıldı. Öte yandan Türkiye’nin 2008 yılında fuarın konuk ülkesi olması konusunda tarafların uzlaşma aşamasında olduğu haber veriliyor.

Bu arada bugünkü ödül töreninden sonra Almanya'da yaklaşık bir hafta kalması beklenen Orhan Pamuk çeşitli kentlerde eserlerini okuyacak. Alman Kitapçılar Birliği Orhan Pamuk'un güvenliği için gereken tedbirlerin alındığını açıkladı.

Cem Dalaman'ın haberinin ayrıntılarıyla Altan Öymen ve Çetin Tözüner'den aldığı görüşleri yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG