Erişilebilirlik

Hariri Suikasti: Suçlular Yargılansın


Şubat ayında öldürülen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin ailesi, Birileşmiş Milletler raporunu memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler, suikast olayında bazı üst düzey Suriyeli ve Lübnanlı yetkililerin parmağı olduğunu saptamıştı.

Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri, ailesinin intikam değil, adalet istediğini söyledi. Saad Hariri, uluslararası bir mahkemenin kurulmasını ve suçluların yargılanmasını istedi.

Bu arada, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Şam’ın Birleşmiş Milletlerle işbirliği yaptığını açıkladı ve suçlamaları reddetti.

Beyrut’ta ise Lübnan Bakanlar Kurulu, Hariri suikastinin Suriyeli güvenlik yetkililerin onayı olmadan yapılamayacağı sonucuna varan BM raporunu görüşmek üzere toplandı.

Uluslararası Mahkeme Kurulsun

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri uluslararası bir mahkemenin kurulmasını; babasının öldürülmesinde rol alan kişilerin yargılanmasını istedi. Detlev Mehlis tarafından hazırlanan Birleşmiş Milletler raporunda, suikast olayına üst düzey Lübnanlı ve Suriyeli yetkililerin karıştığı belirtiliyor.

Saad Hariri, suçluların uluslararası bir mahkemede yargılanması gerektiğini, Birleşmiş Milletler raporunun gerçeklerin açığa çıkarılmasında sadece bir başlangıç olduğunu söyledi.

Hariri, açıklamasında ayrıca uluslararası topluma ve babasının öldürülmesinin soruşturulmasını isteyen Arap devletlerine teşekkür etti.

Diğer Lübnanlı siyasetçiler de benzer çağrılarda bulundu. Hıristiyan Reform Partisi Milletvekili İbrahim Kenan uluslararası bir mahkemenin kurulmasının şart olduğunu vurguladı.

Kenan, yabancı unsurların suikast olayına karıştığının saptanmasının, uluslararası bir mahkemenin kurulmasını gerektirdiğini söyledi.

Bu arada, Lübnan hükümeti, Birleşmiş Milletler raporunun yayınlanmasından sonra, ülkede istikrarın bozulmaması için bazı güvenlik önlemleri alıyor.

XS
SM
MD
LG